eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcinája Kovács Klára háziorvos bátaszéki rendelőjében 2021. május 20-án.
Nyitókép: MTI/Kiss Dániel

Ördögi kör: ha nem lesz átoltottság, újabb és újabb mutánsok jönnek

Szakértők szerint amennyiben nem veszik fel még többen a koronavírus elleni vakcinát, a delta variáns tovább mutálódhat, még veszélyesebb törzsek alakulhatnak ki.

A következő variáns kialakulása már közel van, ha nem oltatjuk be magunkat mindannyian, ezt mondta Brett Giroir, a Trump-adminisztráció korábbi koronavírus-tanácsadója a CNN-nek.

"Arra kérem az amerikai embereket, hogy értsék meg: ennek a vírusnak a legyőzéséhez mindenki védettségi szintjét javítanunk kell" – tette hozzá.

Robbanásszerű növekedés várható

Amerikában, ahol szinte az összes friss megbetegedésért a delta variáns a felelős, a népesség mindössze 49,8 százaléka van teljesen immunizálva koronavírus ellen. Megfelelő védelem híján az esetszámok növekedő tendenciát mutatnak.

A következő hetekben várható, hogy Amerika teljes területén a terjedés lesz az uralkodó, de

a kevésbé átoltott területekre jellemző esetszámrobbanások nem jelennek majd meg ország azon részein, ahol magasabb az átoltottság.

Mindez a kórházban ápoltak száma mellett a halálesetek számát is növelheti.

A kisebb gyerekek védtelenek még

A koronavírust az oltatlanok nagyon jó eséllyel el fogják kapni, mivel nagyon könnyen terjedő megbetegedésről van szó. Szerencsére az oltások a deltával szemben is erős védelmet nyújtanak.

A problémát Amerikában és világszerte is a gyermekek oltása jelenti: egyelőre nincsenek az EMA vagy a WHO által jóváhagyott oltás a 12 év alatti korosztály tagjainak számára. A gyerekek hamarosan visszaülnek az iskolapadba abban az évszakban, amikor valószínűleg a koronavírus előfordulása is gyakoribbá válik.

A koronavírus Amerikára gyakorolt hatását jól illusztrálja az elérhető intenzív terápiás ágyak száma: Arkansas államban 25 szabad intenzív ágy található, míg Mississippiben mindössze 6.

Európa is veszélyben

A delta variáns Európában is egyre jobban terjed: a WHO július 23-i adatai szerint a 28 adatot szolgáltató országból 19-ben volt domináns törzs a delta,

összességében az esetek 68,3 százalékát okozta,

átvéve a domináns törzs szerepét az alfától, mely most már az esetek 22,3 százalékát adja mindössze.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×