eur:
392.9
usd:
365.82
bux:
66604.86
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels.com

Kutya-koronavírust fedeztek fel tüdőgyulladásos betegek mintáiban

Ezt a törzset eddig még sehol máshol nem azonosították, nyolc mintában került elő tüdőgyulladásból felépült pácienseknél.

A kutya-koronavírus szerencsére nem közeli rokona a SARS-CoV-2-nak: a koronavírusokat négy csoportba osztjuk, ezen belül a kutyák koronavírusa az alfa, míg az új koronavírus a béta csoportba tartozik. A kutyák ilyen típusú megbetegedéseit mintegy ötven éve ismerjük, de eddig nem tudtunk olyan esetről, amelyben embert fertőzött volna meg a vírus. Most úgy derült ki, hogy erre mégis képes, hogy kutatók olyan teszttel kísérleteztek, amely minden típusú koronavírus kimutatására alkalmas, ez az úgynevezett pánkoronavírus-teszt – írja a MedicalXpress.

Laborban már sikeresnek ítélték meg a kidolgozott módszert, amikor úgy döntöttek, hogy kórházakban levett mintákon is kipróbálják, működik-e. 192 malajziai mintával végezték a tesztet, melyeket mind tüdőgyulladással kórházban kezelt betegek adtak. Összesen 9 esetben sikerült a tesztnek koronavírus jelenlétét kimutatnia:

öt betegnél az egyszerű náthát okozó koronavírusok egyike volt a betegség okozója, négynél viszont kutya-koronavírust azonosítottak.

További vizsgálatokkal további négy kutya-koronavírussal fertőzött páciensre bukkantak.

Mind a nyolc páciens garat- és orrváladékmintáját további elemzéseknek vetették alá, hogy jobban megismerhessék ezt a vírust, valamint élő kutyasejtekre helyezték azok egy részét, hogy lássák, tartalmaznak-e élő vírust. Azt tapasztalták, hogy a vírus képes szaporodni, és génszekvenálását is el tudták végezni.

Azt nem lehet megmondani, hogy a páciensekben kialakult tüdőgyulladásért ez a kutya-koronavírus felelet-e, mivel nyolcból heten másfajta fertőzéssel, leginkább adenovírus- vagy influenzafertőzéssel is küzdöttek ezzel egyidejűleg. Ezek a vírusok önmagukban is képesek tüdőgyulladást kialakítani, így kérdéses, hogy az állapotot a koronavírus vagy a másik betegség okozta-e.

Azzal kapcsolatos aggodalmak is felmerültek, hogy a kutyakoronavírussal megfertőződött emberek vajon át tudják-e adni egy másik embernek a megbetegedést: a legjobb válasz a kérdésre az, hogy

2017-2018-ban bekövetkezett esetekről van szó,

így arról biztosan tudnánk, ha ez így lenne. Mindennek hiányában úgy tűnik, a kutya-koronavírusok felfedezése a koronavírusokra irányuló általános érdeklődés sok szokatlan, ám ártalmatlan tényre is felhívja a figyelmet – ezek közül egy a kutyák koronavírusának emberekre gyakorolt fertőzősége.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ugrik az OTP részvénye

Ugrik az OTP részvénye

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×