eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Unsplash.com

A bálnavadászat után most már a túlszaporodás a "baj"? – videó

Ritka sikertörténet: amióta betiltották a bálnavadászatot, negyvenszer annyian lettek.

Aki mostanában Sydney környékén felmászik egy dombtetőre, esélye van arra, hogy lenyűgöző látványban legyen része. Májusban indul ugyanis a hosszúszárnyú bálnák nagy éves vándorlása az Antarktisz-közeli táplálkozóhelyeikről a Nagy-korallzátonyhoz, ahol szaporodnak. Negyvenezer hatalmas emlősről van szó, így a dolog igen mutatós – írja a 444.hu.

A faj annyira elszaporodott az Ausztrália környéki vizekben, hogy fontolgatják, hogy levegyék a veszélyeztetett fajok listájáról; biológusok szerint számuk a kereskedelmi bálnavadászat előtti időket idézi. A lap érdekességként jegyzi meg, hogy bár mindenfajta bálnavadászat tiltott, a hosszúszárnyúak állománya sokkalta nagyobb tempóban regenerálódik, mint más bálnafajé.

A nagyobb termetű barázdásbálnák közé tartozó, igen nagy melluszonyáról és látványos ugrándozásáról ismert hosszúszárnyút a hatvanas évekre majdnem sikerült kiirtani, hiszen az eredeti állománynak csak durván tizede maradt meg, amikor 1966-ban betiltották a vadászatukat. Az Ausztrália környéki vizekben ekkorra már csak összesen nagyjából ezer példány maradt meg.

A hasonlat, mely szerint a hosszúszárnyú bálnák az óceán nyulai, Olaf Meyneckétől, a Griffith University bálnakutatójától ered – teszi hozzá az összeállítás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×