eur:
395.11
usd:
364.38
bux:
65561.62
2024. március 19. kedd Bánk, József
2019. június 25-én készült kép egy szudáni kisfiúról egy segélyelosztóhelyen az északnyugat-kenyai Kakuma menekülttáborban. A Kakuma a világ legnagyobb menekülttábora, ahova az elmúlt években több tízezren érkeztek a környező országokból, Dél-Szudánból, Ugandából, Tanzániából, Burundiból és Malawiból. Az ENSZ Világélelmezési Program (WFP) nevű segélyszervezetének jelentése szerint a Kakuma táborban és a szomszédos Kalobeyei táborban élő, több mint 180 ezer menekült több mint 10 százaléka szenvedett akut alultápláltságban 2017-ben.
Nyitókép: MTI/EPA/Kurokava Dai

Összefüggés van az elfogyasztott élelmiszerek és a koronavírus-fertőzés lefolyása között

Afrika példája világított rá, milyen nagy szerepe lehet a koronavírus-fertőzéssel való megküzdésben annak, milyen élelmiszereket fogyasztunk: egy bizonyos típusú alultápláltság csökkentheti a citokinvihar kialakulásának esélyét.

A pandémia kezdetén sokan kongattak vészharangokat azzal kapcsolatosan, hogy Afrikán milyen vehemenciával vonul majd végig a járvány: 300 ezer-3,3 millió közti halálos áldozattal számoltak a korai ENSZ-becslések, míg a WHO 190 ezer halottat jósolt a járvány első évére. Ezeket azonban nem igazolta az élet: 2021 áprilisáig 120 ezer alatt maradt a halálos áldozatok száma, ami természetesen igen jelentős, mégis elmarad az előre vetítettől – írja a MedicalXpress.

Lehetséges magyarázatok

Több teória is létezik, amely ezt a jelenséget megmagyarázná. Az első szerint relatív fiatal a kontinens lakossága, a fiatalokra pedig kisebb veszélyt jelent a betegség. A másik szerint az afrikaiak keresztimmunitással rendelkezhetnek más koronavírusok kapcsán, de bizonyos gyermekkori oltásokra és az alacsony népsűrűségre is érkeztek voksok a jelenség kapcsán.

Egy friss kutatás a táplálkozás irányából igyekszik megközelíteni a kérdést:

a kutatók olyan alultápláltságra összpontosítottak, amely leptinhiányhoz vezet, ilyen a megfelelő kalóriabevitel ellenére az étkezési fehérje hiánya.

A fehérje-alultápláltság globális probléma, amely míg Ázsiában csökkenőben van, addig az afrikai nemzetek folyamatos növekedésről számoltak be. Az alultápláltság okozta leptinhiány biztosan nem védi meg az embert a koronavírus-fertőzéstől, de azt feltételezik, hogy ez a hiány ellensúlyozhatja a betegséggel járó túlzott gyulladás okozta károkat.

A citokinokra hat

A leptin növeli a szervezet gyulladásos citokinekre adott válaszát: a túlsúlyos koronavírusos betegeknél általában magasabb a leptinszint, ami pedig a betegség súlyos lefolyásához társul általában. Így a leptin immunrendszerre gyakorolt hatása és a betegség progressziójával és súlyosságával való összefüggése

értékes biomarkerré teheti a leptint

a megbetegedés kimenetelének előrejelzésében.

A kiegyensúlyozott táplálkozású emberek immunrendszere citokinek felszabadításával reagál a fertőzésekre: ezek a jelzőmolekulák arra utasítják az immunrendszert, hogy támadja meg a behatoló mikrobákat, ami leggyakrabban gyulladással jár. Amikor a betolakodó mikrobák kiürülnek a szervezetből, a gyulladás megszűnik, a szervezet visszatér a normális működéshez. Sok súlyos koronavírusos esetben az immunrendszer citokinok hullámát termeli, úgynevezett citokinvihart hoz létre. Ez hosszan tartó gyulladásos választ okoz, amely több kárt okoz, mint hasznot, mivel megtámadja a saját szerveket.

Az alacsony leptinszintű emberek szervezetében ugyanakkor kevesebb gyulladáskeltő és több gyulladáscsökkentő citokin termelődik, ami befolyásolja a fertőzés lefolyását.

Magyarázatként szolgálhat

Az is lehetséges, hogy ez a gyulladáscsökkentő válasz elfedheti a vírussal fertőzött alultáplált emberek tüneteit. Úgy tűnhet, hogy inkább megfázásban vagy influenzában szenvednek, amitől a koronavírus-fertőzések valódi számát alábecsülhetik. Mindez megmagyarázhatja, miért követel kevesebb áldozatot a koronavírus Afrikában annál, mint amire számíthattunk.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×