eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
2019. június 25-én készült kép egy szudáni kisfiúról egy segélyelosztóhelyen az északnyugat-kenyai Kakuma menekülttáborban. A Kakuma a világ legnagyobb menekülttábora, ahova az elmúlt években több tízezren érkeztek a környező országokból, Dél-Szudánból, Ugandából, Tanzániából, Burundiból és Malawiból. Az ENSZ Világélelmezési Program (WFP) nevű segélyszervezetének jelentése szerint a Kakuma táborban és a szomszédos Kalobeyei táborban élő, több mint 180 ezer menekült több mint 10 százaléka szenvedett akut alultápláltságban 2017-ben.
Nyitókép: MTI/EPA/Kurokava Dai

Összefüggés van az elfogyasztott élelmiszerek és a koronavírus-fertőzés lefolyása között

Afrika példája világított rá, milyen nagy szerepe lehet a koronavírus-fertőzéssel való megküzdésben annak, milyen élelmiszereket fogyasztunk: egy bizonyos típusú alultápláltság csökkentheti a citokinvihar kialakulásának esélyét.

A pandémia kezdetén sokan kongattak vészharangokat azzal kapcsolatosan, hogy Afrikán milyen vehemenciával vonul majd végig a járvány: 300 ezer-3,3 millió közti halálos áldozattal számoltak a korai ENSZ-becslések, míg a WHO 190 ezer halottat jósolt a járvány első évére. Ezeket azonban nem igazolta az élet: 2021 áprilisáig 120 ezer alatt maradt a halálos áldozatok száma, ami természetesen igen jelentős, mégis elmarad az előre vetítettől – írja a MedicalXpress.

Lehetséges magyarázatok

Több teória is létezik, amely ezt a jelenséget megmagyarázná. Az első szerint relatív fiatal a kontinens lakossága, a fiatalokra pedig kisebb veszélyt jelent a betegség. A másik szerint az afrikaiak keresztimmunitással rendelkezhetnek más koronavírusok kapcsán, de bizonyos gyermekkori oltásokra és az alacsony népsűrűségre is érkeztek voksok a jelenség kapcsán.

Egy friss kutatás a táplálkozás irányából igyekszik megközelíteni a kérdést:

a kutatók olyan alultápláltságra összpontosítottak, amely leptinhiányhoz vezet, ilyen a megfelelő kalóriabevitel ellenére az étkezési fehérje hiánya.

A fehérje-alultápláltság globális probléma, amely míg Ázsiában csökkenőben van, addig az afrikai nemzetek folyamatos növekedésről számoltak be. Az alultápláltság okozta leptinhiány biztosan nem védi meg az embert a koronavírus-fertőzéstől, de azt feltételezik, hogy ez a hiány ellensúlyozhatja a betegséggel járó túlzott gyulladás okozta károkat.

A citokinokra hat

A leptin növeli a szervezet gyulladásos citokinekre adott válaszát: a túlsúlyos koronavírusos betegeknél általában magasabb a leptinszint, ami pedig a betegség súlyos lefolyásához társul általában. Így a leptin immunrendszerre gyakorolt hatása és a betegség progressziójával és súlyosságával való összefüggése

értékes biomarkerré teheti a leptint

a megbetegedés kimenetelének előrejelzésében.

A kiegyensúlyozott táplálkozású emberek immunrendszere citokinek felszabadításával reagál a fertőzésekre: ezek a jelzőmolekulák arra utasítják az immunrendszert, hogy támadja meg a behatoló mikrobákat, ami leggyakrabban gyulladással jár. Amikor a betolakodó mikrobák kiürülnek a szervezetből, a gyulladás megszűnik, a szervezet visszatér a normális működéshez. Sok súlyos koronavírusos esetben az immunrendszer citokinok hullámát termeli, úgynevezett citokinvihart hoz létre. Ez hosszan tartó gyulladásos választ okoz, amely több kárt okoz, mint hasznot, mivel megtámadja a saját szerveket.

Az alacsony leptinszintű emberek szervezetében ugyanakkor kevesebb gyulladáskeltő és több gyulladáscsökkentő citokin termelődik, ami befolyásolja a fertőzés lefolyását.

Magyarázatként szolgálhat

Az is lehetséges, hogy ez a gyulladáscsökkentő válasz elfedheti a vírussal fertőzött alultáplált emberek tüneteit. Úgy tűnhet, hogy inkább megfázásban vagy influenzában szenvednek, amitől a koronavírus-fertőzések valódi számát alábecsülhetik. Mindez megmagyarázhatja, miért követel kevesebb áldozatot a koronavírus Afrikában annál, mint amire számíthattunk.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×