INFORÁDIÓ
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia

ingenuity

mars

helikopter

Magasabbra és hosszabban repült második útján a marsi helikopter

Magasabbra és hosszabban repült második útján a marsi helikopter

Infostart / MTI

Öt méterre emelkedett, és tett manővereket oldalra is.

Magasabbra és hosszabban repült második útján, csütörtökön a Marson a NASA helikoptere, az Ingenuity.

Az 1,8 kilogramm súlyú minihelikopter magasabbra, öt méterre emelkedett és jobbra-balra is repült, mintegy 2 méterre. Ez a tesztrepülés 52 másodpercig, vagyis 13 másodperrel tovább tartott, mint az első, hétfői emelkedés – közölte a NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory (JPL).

A földi irányítóközpont munkatársainak négy órát kellett várniuk, hogy megtudják, miként sikerült a repülés.

Ahogyan a hétfői, három méter magasra történő felemelkedés után, a helikopter ismét egy fekete-fehér képet küldött, amelyen látható a saját árnyéka a Mars poros, sziklákkal szabdalt felszínén. A terület a Wright testvérek mezeje (Wright Brothers Field) nevet kapta.

A manőver egyszerűnek hangzik, de nagyon sokat nem tudunk arról, hogyan kell repülnie egy helikopternek a Marson – mondta Havard Grip, az Ingenuity vezető irányítója. Az egyik kihívás a bolygó rendkívül ritka légköre: sűrűsége csak egy százaléka a Földének.

Az ultrakönnyű helikopter a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg a Marsra február 18-án. A drón április 3-án vált le a roverről a tesztrepülések számára kijelölt 10x10 méteres területen.

A következő másfél hétben a NASA három további tesztrepülést tervez, az Ingenuity minden alkalommal magasabbra emelkedik és bonyolultabb mutatványokat hajt végre. Az Ingenuity csapatának május elejéig van ideje befejezni a tesztrepüléseket, hogy a marsjáró megkezdhesse fő misszióját: olyan kőzetminták gyűjtését, amelyek a földi értelemben vett élet nyomaira utalnak a Mars múltjából.

Ennek a feladatnak a megkezdéséig azonban a Perseverance, amelyet a szakemberek csak Percyként becéznek, szemmel tartja az Ingenuityt, vagyis Ginnyt.

A nagyjából 85 millió dollárból fejlesztett marshelikopter forradalmasíthatja az űrkutatást. A NASA szerint a marshelikopterek alkalmasak lehetnek sziklafalak, barlangok és mély kráterek feltérképezésére, továbbá tudományos műszerek szállítására, valamint felderítőként segíthetik az emberek és a robotok munkáját.

Nyitókép: NASA/JPL-Caltech/ASU
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018