eur:
394.07
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay.com

Megérkezett a Marshoz a Remény - videó

Hét hónapig kering a Föld kíváncsiságának új tárgya körül az emírségek űrszondája.

Megérkezett kedden a Marshoz és a vörös bolygó körüli pályára állt az Egyesült Arab Emírségek első Mars-szondája, amely hét hónapig tartó útján 494 millió kilométert tett meg.

Az Amal (remény) nevű űrszonda 22-44 ezer kilométeres magasságban köröz majd a Mars körül és a vörös bolygó légkörét és időjárási jelenségeit fogja vizsgálni.

Az Amal az arab világ első bolygóközi missziója. Az űrhajó a coloradói Boulder Egyetem közreműködésével készült, és egy japán űrközpontból bocsátották fel.

Az Egyesült Arab Emírségek az ötödik ország, amely sikeresen küldött űrexpedíciót a vörös bolygóhoz.

Mars-programja része azon erőfeszítéseinek, hogy fejlessze tudományos és technológiai képességeit és csökkentse függőségét a kőolajtermeléstől. Űrügynöksége azt tervezi, hogy 2117-ig kutatói letelepednek a vörös bolygón.

"Újra létrejött a kapcsolat a Remény űrszondával. A Mars körüli pályára illeszkedés befejeződött" - közölte Mohamed bin Rasid az űrközpont (MBRSC) tudósa.

A nap folyamán Mohamed bin Rasid al-Maktum sejk, dubaji uralkodó, az emírségek alelnöke arról beszélt, hogy a sikeres pályára állásnak 50 százalék az esélye. "Ez az univerzumunk legtávolabbi pontja, ahová arabok eljutottak történelmük során. Célunk, hogy reményt adjunk minden arabnak, hogy képesek vagyunk versenyezni a világ többi részével" - tette hozzá.

A pályára álláshoz az űrszondának el kellett égetnie a fedélzetén lévő üzemanyag mintegy felét, hogy le tudjon lassulni, ne repüljön túl.

Az Egyesült Arab Emírségek idén ünnepli megalapításának 50. évfordulóját a térségnek Nagy-Britanniától való függetlenné válása nyomán.

Mars-missziója eddig mintegy 200 millió dollárba került.

A három űrszondát tavaly júliusban néhány napos különbséggel indították útnak, ezért érkeznek meg szinte egyidőben. Az űrexpedíciók időzítése nem véletlen: az alatt az egy hónap alatt kellett útnak indítani az űrszondákat, amikor a Mars és a Föld optimális távolságban van egymástól, ezáltal a megtett utat és a szükséges üzemanyagot is minimalizálni lehet. Ilyen ablak 26 havonta egyszer nyílik meg.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×