eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Tüntetők tiltakoznak a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett kijárási tilalom miatt Eindhovenben 2021. január 24-én. Hollandiában országszerte tüntető csoportok gyűltek össze annak ellenére, hogy minden fajta csoportos gyülekezést betiltottak a hatóságok. A rendőrök több mint 200 embert őrizetbe vettek.
Nyitókép: MTI/EPA-ANP/Rob Engelaar

Szócska Miklós: szerencse, hogy a koronavírus terjedt el

A Semmelweis Egyetem dékánja szerint bármikor mutálódhat valamilyen vírus és jöhet az újabb világjárvány.

Szerencse, hogy a Covid-19 terjedt el az egész világban és nem egy ebolához hasonló erőszakos gyilkos kór – idézi a Népszava Szócska Miklós volt egészségügyi államtitkárnak a Milton Friedman Egyetem koronavírus-járvány társadalmi hatásaival foglalkozó online konferenciáján elmondott beszédét.

A Semmelweis Egyetem egészségügyi közszolgálati karának dékánja úgy látja, a járványügyi szakemberek és a kormányok sem voltak felkészülve egy évvel ezelőtt egy világméretű járvány kezelésére. Az ok az elkényelmesedés szerinte, mert csak elméletben foglalkoztak azzal, hogy törvényszerű egy fertőzés elterjedése az egész Földön. A koronavírus-járvány viszont jelentős innovációs teljesítménnyel reagáltak. Szócska Miklós kiemelte, hogy Magyarországon elkészült egy vezetői információs rendszer, a tavasszal például a zárlat bevezetése után a kormány a kilencmillió magyar mobiltelefon cellainformációiból tudta meg, hogy tömegek költöztek vidéki nyaralóikba, ezért tolta át a további lezárások felelősségét a polgármesterekre.

Szócska Miklós szerint

nem tudható, mikor mutálódik a korona vagy valamelyik más vírus.

Örkény Antal, az ELTE társadalomtudományi karának oktatója a járvány okozta társadalmi változásokat elemezte: átalakult az időgazdálkodásunk, térben beszűkült a mozgásunk, gyanakvók lettünk a személyes kapcsolatainkban, felszínre kerültek a konfliktusok, nőtt a családon belüli erőszak, kollektív szorongást élünk meg. Szerinte a társadalmi egyenlőtlenségeket elmélyítette ez az időszak, a kiszolgáltatottabb rétegek még kiszolgáltatottabbá váltak, erre a digitális szakadék csak ráerősített.

Úgy látja, az állam szerepe meghatározóbbá vált, az egyén meg kiszolgáltatottabbá. Kiemelte,

a járvány ugyan globális, de a védekezés megszervezése a nemzetállamok feladata maradt, ami törvényszerűen vezet a bezárkózáshoz

és a nacionalizmus felerősödéséhez.

Krekó Péter, az ELTE oktatója, a Political Capital vezetője innen folytatta: szerinte a legfontosabb, hogy a kormány elnyeri-e az emberek bizalmát. Ennek kapcsán kiemelte, hogy a magyarok a politikusokban nem, de az orvosokban bíznak. Az összeesküvés-elméletek hatását elemezve kitért a látványos brit oltási eredményekre, amelyek mögött az áll, hogy a londoni kormányt külön szakértői csapat segítette a rémhírek megcáfolásában, az érveket népszerű emberek is hangoztatták. A kampány elérte, hogy a korábban vakcinaellenes briteknél ma a legalacsonyabb az oltás elutasítása.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×