eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
Túlélők után kutatnak a romok között mentők a törökországi Izmirben 2020. november 2-án, három nappal a 7-es erősségű, égei-tengeri földrengés után. A halálos áldozatok száma 81-re nőtt, a sérültek száma több mint ezer.
Nyitókép: MTI/AP/Darko Bandic

Égei-tengeri földrengés: a történetnek még közel sincs vége

Október 30-án, kora délután egy 7-es magnitúdójú földrengés rázta meg az Égei-tenger keleti részét. A földmozgás kipattanási helye, azaz a fészekmélység viszonylag sekélyen, mindössze 10 kilométer mélyen volt. Ennek következtében nagy területen érezni lehetett a földrengést, még a 350 kilométer távolságban lévő Athénban is. A természeti esemény következtében a halálos áldozatok száma meghaladta a 80-at, több mint ezren sérültek meg, 17 ház dőlt össze. Általában ennyi a hír, néhány nap után még az ilyen földrengések is lekerülnek a híroldalakról, pedig ezzel nincs vége a történetnek.

Nincs vége a történetnek, mert a rengések azóta is folytatódnak – hívja föl a figyelmet Harangi Szabolcs geológus-vulkanológus. Több mint 800 földmozgás követte a pénteki nagy rengést, és ezek közül több mint 40 haladta meg a 4-es magnitúdót, amit a lakosok is éreztek.

A veszély tehát még mindig nem múlt el.

Nincs vége a történetnek, mert itt kezdődik a szeizmológusok, azaz a földrengésekkel foglalkozó geofizikusok, valamint a tektonikával, azaz a földmozgások okaival, természetével foglalkozó geológusok fő munkája. A szakembereknek már a nagy földrengés kipattanása után rögtön dolguk volt: pontosan meg kell határozni a földmozgás kipattanási helyét és nagyságát, amit a kitelepített szeizmográfokba érkező jelek alapján végeznek. Ezután nagyon gyorsan értelmezniük kell a földmozgás jellegét, azaz annak kiváltó okát. Mindez rendkívül fontos, mert egy tengeralatti, függőleges elmozdulást okozó földrengés esetén fellép a szökőár veszélye, ami miatt sürgősen ki kell adni a riasztást. Minderre szinte perceik vannak a szakembereknek,

a jó döntésen emberek tízezreinek élete múlhat

– olvasható az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet igazgatójának háttéranyagában.

A szökőár riadót ki is adták: a tenger Szamosz szigetén, valamint Törökország nyugati partvidékén néhány helyen közel 300 métert nyomult a szárazföld belsejébe. Szerencsére nagyobb kár nem történt, a hullámok magassága nem volt túl nagy, bár a 100 kilométer távolságban lévő Kos szigetén a kikötőben elérte a fél méter magasságot is.

Brit Földtani Szolgálat/Margarita Segou
Brit Földtani Szolgálat/Margarita Segou

A néhány perc alatt hozott döntés után kezdődik a sok–sok modellszámításon alapuló további fejtörés. A földrengést az Égei-térség alatti kőzetburok (litoszféra) megnyúlása okozta feszültség váltotta ki, ami egy normál vető menti kőzettest lezökkenést okozott. A fő kérdés most, hogy ez milyen irányban történt, mert ez határozza meg azt, hogy hol pattannak ki az utórengések, amik szintén veszélyesek lehetnek. A szakembereknek számolások tömkelegét kell lefuttatniuk és értelmezniük, hogy valahogy mégiscsak „lelássanak” oda, ahova ember szeme nem ér el.

A tégla és a kalapács

Az utórengések állítják vissza a földkéregben az egyensúlyi, azaz nyugalmi feszültségállapotot. Egy ilyen földrengés óriási mechanikai hatást fejt ki a szilárd földkéregben, ahol erre a kőzeteknek valahogy reagálniuk kell. Ha egy kalapáccsal ráütünk egy téglatestre, akkor az kisebb-nagyobb darabokra törik. Ha azonban a téglatest be van jól építve egy házfalba, akkor másképpen fog reagálni: lehet, hogy kisebb törések alakulnak ki benne, de az is lehet, hogy csak piciny mikroméretű repedések jönnek létre, elmozdulás nem történik. Egy újabb kalapácsütéssel ezek a mikroméretű repedések már „feléledhetnek” és ezek mellett elmozdulás történhet. Valahogy így kell ezt elképzelni a mélyben, a földkéregben is – magyarázza az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport vezetője.

A pénteki földrengés olyan területen történt, ahol a múltban több nagy földrengés is volt, 1904-ben például egy közel ilyen erősségű. Volt, ahol kőzettest elmozdulás történt, máshol viszont csak mondjuk úgy, mikrorepedések alakultak ki, ezeket a szerkezeti vonalaknak nevezzük. A szerkezeti vonalak gyengeségi zónák, ahol egy mechanikai hatás, például egy földrengés során akár elmozdulások is történhetnek. Egy ilyen, már meglévő szerkezeti vonal (Szamosz vető) mentén történt a mostani földrengés is.

Van tehát feladat bőven

A szeizmológusok számolnak, modelleznek, hogy előre tudják jelezni, hogy az utórengések mely területekre jelentenek különös veszélyt. A tektonikai értelmezést végző szakemberek törésvonalakat észlelnek és hasonlítják össze a korábbi évtizedekben végzett kutatómunkájuk során azonosított törésvonalakkal. Mások arra végeznek számításokat, hogy a kőzetfeszültség hogyan befolyásolja ezeket a törésvonalakat, hogyan adódik át a feszültség, vajon lesz-e máshol is elmozdulás.

Ilyenkor ennek nem elhanyagolható esélye van, ami akár egy újabb nagy földrengést is okozhat.

E számolásoknak és az értelmező munkának tehát kulcsfontossága van a veszély előrejelzés és kezelés területén. A szakemberek ilyenkor, mondhatni, akcióban vannak, azonban látjuk azt is, hogy az idő kevés: gyorsan kell reagálni és jó döntéseket kell hozni. Ez pedig csak hosszú évtizedek tudományos munkájával érhető el, ami megalapozza azt a tudást, amire ilyen esetben óriási szükség van – zárul az egyetemi tanár közleménye.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×