eur:
392.79
usd:
366.18
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Laszczowka, 2018. február 23.Felgyógyult rétisast (Haliaeetus albicilla) engednek szabadon a délkelet-lengyelországi Laszczowka határában 2018. február 23-án. A korábban vélhetően oszló döghústól megbetegedett vadállatot egy hasonlóképp járt fajtársával együtt a Tomaszów Lubelski erdőfelügyelőség munkatársai vették gondjaikba. (MTI/EPA/Wojciech Pacewicz)
Nyitókép: MTI/EPA/Wojciech Pacewicz

Hét végén ismét számítanak a sasbarátokra

Immár a 17. Országos Sasszinkronra invitálja a lelkes madárbarátokat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Egyesület 2020. január 17-19. között. Az eredetileg magyar program egyébként már a teljes Kárpát-medencét lefedi.

Idén január január 17-19. között szervezik meg az Országos Sasszinkront, a hazánkban telelő ragadozómadarak éves számlálását - adta hírül a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Egyesület. Hazánk területén ugyanis számos, a sasfajok szempontjából kiemelten fontos telelőhely van. A rétisasok itt telelő példányaihoz például északról érkezők is csatlakoznak, és minden évben előfordul néhány szirti sas és fekete sas is. A parlagi sas kárpát-medencei költőállományából származó fiatal egyedek nagy része sem indul vándorútra.

A jászsági Sasközpontban idén is megszervezik az immáron 6. Sasnap programot 2020. január 18-án. Itt az érdeklődők két ragadozómadár számláló túrán, interaktív ragadozómadár bemutatón, madárházas szakvezetésen, előadásokon, filmvetítéseken és szemléletformáló játékokon vehetnek részt, továbbá a Sasközpontból állványos teleszkóppal figyelhetik meg a közeli sasetetőre látogató madarakat.

Az MME a partnereivel 2004-ben indította el a legfontosabb, részben már évtizedek óta ismert sastelelőhelyek egységes módszertannal és egy időben történő, ún. „szinkron” felmérését. Ehhez az Európai Unió által támogatott PannonEagle LIFE projekt keretében 2018-tól a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak, és idén is csatlakoznak, így a legjelentősebb sastelelőhelyek ellenőrzésére immáron az egész Kárpát-medencében sor kerül. A megfigyelési eredmények összesítését követően a sasleltár várhatóan február elején készül el.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×