eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Világméretű halálos járvány fenyeget

Világméretű halálos járvány fenyeget

Bármikor kitörhet egy halálos világjárvány, amely akár 100 millió áldozatot is követelhet - figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet igazgatója a Dubajban rendezett csúcstalálkozón.

A világ sérülékeny – szögezte le előadásában a WHO igazgatója. Teodros Adhanom hozzátette, hogy a milliók életét követelő járvány nem valami jövőbeli rémálom forgatókönyve, bármikor megtörténhet, mint ahogy a múltban is megtörtént, például a mindössze száz évvel ezelőtti spanyolnáthajárvány idején.

Az igazgató szerint az emberiség képes lenne megmenteni magát egy újabb nagy járványtól, nem a tudás hiánya, hanem az apátia akadályozza meg ebben. Hiába érhetők el egészségügyi szolgáltatások a világ összes országában, három és fél milliárd ember még mindig nem részesül megfelelő ellátásban, és közel százmillióan mélyszegénységben élnek, nem tudják megfizetni az egészségügyi ellátást.

Kulcsár Andrea, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház főorvosa, védőoltás-szaktanácsadó az InfoRádió Aréna című műsorában korábban szintén felhívta a figyelmet, hogy a járványok, kórokozók sakkban tartásához folyamatos készenlétre és az átoltottság magasan tartására van szükség.

"A határok nyitottak, nem szabad azt hinni, hogy mindennel szemben védettek vagyunk. Egyedül a feketehimlő az, amit kitöröltünk a világból. Jó példák erre a gennyes agyhártyagyulladás kórokozói, mert földrajzilag eltérők, bárhonnan be lehet hurcolni egy másik változatot" - mondta a főorvos.

A WHO igazgatója előadásban úgy fogalmazott: a megfigyelés a világ egyik legfontosabb védelmi formája, amelyet az egyes közegészségügyi ügynökségek kínálnak, de ezek az ügynökségek az általuk kiszolgált kormányok pénzére támaszkodnak.

Teodros Adhanom példaként említette az Egyesült Államokat, ahol az influenzaszezon rekord szintű megbetegedést hozott idén, mégis az egyik hatóság, a Betegségmegelőzési Központ nemrégiben bejelentette, hogy a járványmegelőzési programokra szánt finanszírozást 80 százalékkal csökkenti. Az igazgató leszögezte, az erős egészségügyi rendszerek elengedhetetlenek az erős gazdaságok számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×