eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kirekesztés sújtja a pikkelysömör 150-200 ezer áldozatát

Magyarországon 150-200 ezer ember küszködik pikkelysömörrel, vagyis a bőr-és ízületi gyulladással járó, immunrendszer által közvetített gyulladásos betegséggel - mondta a Pikkelysömör Világnap alkalmából a Semmelweis Egyetem Bőrklinikájának adjunktusa. Holló Péter hozzátette: a betegség nem fertőző, a betegeket mégis komoly kirekesztettség sújtja. A Bőrklinika délelőtt betegtanácsadásra és kerekasztal-beszélgetésre várja az érdeklődőket.

A pikkelysömörrel a népesség 1,4-2 százaléka küszködik, vagyis Magyarországon 150-200 ezer embert érint a betegség - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem Bőrklinikájának adjunktusa. Holló Péter kiemelte: genetikailag kódolt, az immunrendszer által közvetített gyulladás betegség a pikkelysömör.

A genetikai hajlam feltétel, de ahhoz, hogy kialakuljanak a tünetek, sok egyéb provokáló tényező kell - fogalmazott az adjunktus. Kifejtette: kiváltó tényező lehet egy megfázás is, emellett az anyagcsere-, a máj-, a vese- és a cukorbetegségek provokálhatják a tüneteket. Kívülről érkezett környezeti tényezők, így a gyógyszerek is befolyásolhatják a pikkelysömör kialakulását - tette hozzá Holló Péter.

A betegség tünete a gyulladt, hámló, vörös folt, míg leggyakrabban a fejbőrön, illetve a könyök és térd tájékán jelenik meg. Az ízületi rendszerben is megjelenhet a betegség, és akár rokkantságig vezető gyulladáshoz vezethet - közölte Holló Péter.

Az adjunktus szólt arról is, hogy a gyulladások kialakulásában kulcsszerepet játszó molekulákat célzottan el lehet érni megfelelő ellenanyagokkal, így a gyulladás jól csökkenthető az úgynevezett biológiai válaszmódosító kezelésekkel.

A Semmelweis Egyetem Bőrklinikája szombat délelőtt betegtanácsadásra és kerekasztal-beszélgetésre várja az érdeklődőket.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×