eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Rengeteget segíthet a szívultrahang-berendezés, amelyre a 88 éves férfi spórolt

Magyarországon a gyermekek 7-9 ezreléke veleszületett szívhibával jön a világra - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem II-es számú Gyermekklinikájának osztályvezető főorvosa. Szabolcs Judit hozzátette: ha néhány órán belül felismerik a rendellenességet, akkor az újszülött nagy eséllyel megmenthető. A klinikán egy 88 éves adományozó jóvoltából csúcstechnológiás szívultrahang-készüléket adtak át.

Egy csúcstechnológiás szívultrahang-berendezést adtak át a Semmelweis Egyetem II-es Gyermekklinikáján. A készüléket annak köszönhetően tudták megvásárolni, hogy egy 88 éves férfi megtakarított pénzét a klinikának adományozta - mondta Szabolcs Judit osztályvezető főorvos.

A berendezés a fél kilogrammos koraszülött babák és a felnőtt méretű, nagy gyerekek vizsgálatára egyaránt alkalmas. Szabolcs Judit kiemelte: négy vizsgálófej van a készülékhez, amellyel jó minőségű képeket lehet létrehozni, így megkönnyíti a diagnózis felállítását.

Az osztályvezető főorvos közölte: Magyarországon a gyermekek 7-9 ezreléke veleszületett szívhibával jön a világra, ilyen például a két szívkamra közötti rendellenes összeköttetés vagy a főverőér szűkülete.

A méhen belüli élet során az 50. napra befejeződik a szív fejlődése, vagyis hamarabb kialakulhat betegség, minthogy a szülő felismerje, várandós állapotban van - tette hozzá.

Ha a diagnózis időben megszületik, akkor eredményesen, gyakorlatilag száz százalékos sikerességgel lehet kezelni a szívhibát - emelte ki Szabolcs Judit.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×