eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Nem tudjuk fölhasználni a gyakorlatban a tudományos eredményeket"

Az európai kutatási potenciál versenyképes az amerikaival, de az Európai Innovációs és Technológiai Intézettől azt várják a kutatók, hogy Amerikához hasonlóan az eddiginél rövidebb idő alatt jussanak el a kutatási eredmények az iparhoz, akár külföldi cégekhez - mondta az InfoRádió kérdésére Lovász László. A matematikus-professzor szerint az európai innovációs intézmény fellendítheti a magyarországi alkalmazott kutatásokat.

Lovász László matematikaprofesszor szerint föl fogja lendíteni a kutatásokat az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EITI). A Bolyai és Széchenyi Nagydíjas akadémikus, a Nemzetközi Matematikai Unió elnöke elmondta: reméli, a magyar kutatóknak is segítségére lesz a létesítmény a kutatási eredmények gyakorlatba való átültetésében.

Rámutatott, a világon mindenütt keresik egy ilyen közvetítő intézmény megfelelő munkáját. Az EITI segíthet úgy, hogy forrásokat ad és példát mutat, valamint programokat szervez. De úgy is, hogy más országok ipara és az ott dolgozó kutatók között is csatornákat biztosít - fejtette ki Lovász László.

Itthon azonban, mint mondta, sok probléma van. Kevés az olyan cég, amelyik hasznosítani tudná a friss tudományos eredményeket. Általában a nagy cégek tudnak élni ezzel a lehetőséggel világszerte, de kevesen építenek hazánkra, magyar kutatókra. Ennek a jobb megszervezése is sokat jelentene a magyar tudományosságnak - vélekedett a professzor.

A Nemzetközi Matematikai Unió elnöke szerint nagy az európai kutatási potenciál, állja a versenyt az Egyesült Államokkal is. Azonban ott rugalmasabban, hatékonyabban használják fel az eredményeket. Megjegyezte, már az EU is elindult ezen az úton.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×