eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A vércsoport is meghatározza, milyen az ujjlenyomat

Román igazságügyi szakértők új eljárásának köszönhetően ki lehet mutatni az ujjlenyomatok keletkezésének idejét. A Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet hemogenetikai osztályának vezetője szerint nem a kriminalisztikában általánosan használható tudományos eljárásról van szó. Pádár Zsolt megjegyezte: a laboratóriumi körülmények között nem lehet egy bűncselekmény helyszínét reprodukálni, így nem biztos, hogy az új eljárás döntő jelentőséggel bír.

A román szakemberek laboratóriumi körülmények között kapcsolatot találtak az ujjnyomatok kora és a vércsoport között. Ez alapján a kutatók úgy vélik, hogy mivel a vércsoport-tulajdonságok és az ujjlenyomatok megőrződésének ideje egymással összefüggésbe hozhatók, lehetőség nyílhat arra, hogy ezt az összefüggést fel lehessen használni a nyomozások során.

A bűncselekmények helyszínén található ujjnyomatok korát meg lehet ezzel az eljárással határozni - mondta el az InfoRádiónak Pádár Zsolt. Kriminalisztikai vizsgálatokat cazonban sak részlegesen lehetséges laboratóriumi körülmények között lefolytatni - hívta fel a figyelmet az osztályvezető. Ami egy bűncselekmény helyszínén előfordul, azt nem lehet teljes mértékben, ugyanúgy reprodukálni egy laboratóriumban - mondta.

Minden egyes bűncselekménynél jelentőséggel bírnak a biológiai és nem biológiai nyomok, nem csak az ujjlenyomatok, így azok pontos keletkezési ideje is meghatározó lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×