eur:
388.92
usd:
361.82
bux:
68122.08
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A négy leggyakoribb halálok közül háromban szerepet játszik a dohányzás

A dohányreklámok liberalizációja ellen tiltakozik a Magyar Tüdőgyógyász Társaság, a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány. Mucsi János tüdőgyógyász elfogadhatatlannak tartja, hogy a pártok engedélyezni akarják, hogy a dohánygyártók beférkőzzenek a családokba.

A Magyar Kardiológusok Társasága, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány követeli, hogy tiltsák be a dohányreklámok valamennyi formáját és a dohányipar promóciós tevékenységét. A szakmai szervezetek emlékeztetnek arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felszólította az országokat, hogy minél előbb vezessék be a dohányáruk reklámjának, valamint a dohányipar promóciós és szponzorációs tevékenységének a teljes tilalmát.
 
Koszorús László (Fidesz) és Szanyi Tibor (MSZP) országgyűlési képviselők azt szeretnék elérni, hogy postai úton, rövid szöveges üzenetben, vagy akár az interneten promóciós anyagokat juttathasson el a dohányipar a lakosságnak. A politikusok ugyan csak a 18 év felettiek részére személyre szólóan eljuttatott reklámokról beszél, azonban az életkor ellenőrzése gyakorlatilag lehetetlen - hangsúlyozta az InfoRádiónak nyilatkozva Mucsi János tüdőgyógyász a dohányzásmentes világnap alkalmából.
Kifejtette: semmilyen garancia nincs arra, hogy a reklám nem jut kiskorúak, illetve még nem dohányosok kezébe. Nem azon kellene dolgozniuk a parlamenti képviselőknek, hogyan tudnák beengedni a dohányipart a családok közé - tette hozzá.

A négy leggyakoribb halálok közül háromban szerepet játszik a dohányzás - figyelmeztetett a tüdőgyógyász. Mucsi János kiemelte: 25-30 ezer ember hal meg évente a dohányzás következtében, ebből 2300 a passzív dohányzás miatt.

Ha ugyanakkora energiát fordítanánk a dohányzás megelőzésére, mint közlekedési balesetek elkerülésére, akkor előrébb járnánk - vélekedett.

Mucsi János elmondta: Magyarországon 3 millióan dohányoznak, és a felnőtt függő dohányosok 90 százaléka 18 éves kora előtt szokik rá a cigarettára.

A tüdőgyógyász szerint a szülőknek különösen nagy felelősségük van, hiszen a dohányos anya vagy apa négyszeres kockázatot jelent arra vonatkozóan, hogy a gyerek a későbbiekben dohányozni fog-e. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is arra hívja fel a figyelmet, hogy a szülőnek el kell beszélgetnie gyerekével - akár dohányos, akár nem.

Nem szabad a dohányzást szórakozásként bemutatnia, hanem a függőségről beszéljen inkább, és próbáljon meg maga is leszokni. Ha ugyanis a gyerek látja, hogy milyen szenvedés leszokni a cigarettáról, és milyen rabságot tud okozni, akkor talán nem fog rászokni - állítja a szakértő.

A szakértő elmondta: a dohányzás elleni harchoz fontosak a tiltások, a korlátozások és a felvilágosítások, de önmagukban ezek nem elegendőek. Biztosítani kell a dohányosoknak azt is, hogy le tudjanak szokni - hangsúlyozta a tüdőgyógyász, aki hozzátette: a tiltásoknak nagy hatásuk van abban, hogy a gyerekek ne szokjanak rá a dohányzásra, illetve, hogy a passzív dohányzásnak kitett emberek száma csökkenjen.

Mucsi János hangsúlyozta: hazánkban is mielőbb el kell fogadni a nemdohányzók védelméről szóló törvényt, ám néhány képviselő inkább a dohányreklámok liberalizációját javasolja. Az Egyensúly Alapítvány reméli, hogy a parlament ezt a módosító törvényjavaslatot nem fogja elfogadni, mert ez ellentétes a WHO és az Európai Unió irányelveivel.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×