eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Egy este a vörös bolygóval - ismerje meg a Marsot!

A Mars felszíne alatt akár az élet jeleire utaló szerves anyagot is találhat a vörös bolygó sarkvidéki területein landolt Phoenix szonda - mondta az InfoRádiónak Keresztúri Ákos bolygókutató. A Polaris Csillagvizsgálóban este távcsöves bemutatóval kísért előadások lesznek a Mars-kutatás legfrissebb híreiről, de a Műegyetem kutatócsoportja által készített mini marsjárót mozgásban is láthatják az érdeklődők.

A Phoenix minden része a terveknek megfelelően üzemel: korábban az űrszonda robotkarját fedő borítás nem nyílt le teljesen, ám miután az átjátszóállomás már közvetíti a parancsot az eszköz fel, ez a probléma is megoldódott. A robotkar legkorábban a jövő héten kezdi kiemelni az első talajmintát - mondta az InfoRádiónak Keresztúri Ákos Mars-geológus.

A bolygókutató hozzátette: a Phoenix azért a Mars északi sarkvidékén szállt le, mert ott biztosan van - a számítások szerint a felszín alatt 20-30 centiméterrel - vízjég. A síkságon, ahol a szonda landolt, poligonális mintázatok figyelhetők meg: a Földön ez egyértelműen annak a jele, hogy a talaj felszíne alatt jég található - magyarázta a szakértő.

Segíthet pontosítani a Mars éghajlati modelljeit, ha az űrszonda valóban talál vízjeget - mondta Keresztúri Ákos.

A vörös bolygó éghajlata erősen változik, a sarkvidékek időnként több napfényt kapnak, mint az egyenlítő. A jelenlegi állapotban a sarkok környékén rakódott le a vízjég, aminek jellemzőiből azt lehet megállapítani, hogy az anyag hogyan került oda, jelen volt-e ott víz állapotban a közelmúltban - magyarázta bolygókutató.

Ha kiderül, hogy a víz folyékony formában is jelen volt, azt kell megmagyarázni, pontosan hogyan olvadt meg a jég. Ezt kiderítve megbecsülhető, hol és mikor lehettek a Marson olyan körülmények, amelyek kedvezhettek az élet kialakulásának - mondta a Mars-geológus.

A felszín alól származó mintából a szakértők megpróbálják majd ezeket a körülményeket rekonstruálni, esetleg szerves anyagot kimutatni. Ilyen nincs a Mars felszínén, de az alatt előfordulhat - tette hozzá Keresztúri Ákos.

Az Egy este a vörös bolygóval című rendezvény este 9 órakor kezdődik a III. kerületi Polaris Csillagvizsgálóban.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Tovább gyorsíthatja az ingatlanok drágulását az a kormányzati bejelentés, amely szerint jövőre az önkéntes nyugdíjmegtakarításokat adómentesen lakáscélra lehet fordítani. A becslések szerint ez a lehetőség 300 milliárd forint extraforrást hozhat a lakáspiacra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×