eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Működésképtelenné válhat az internet

Vasárnap van az internet világnapja. Pintér Róbert, a Budapesti Műszaki Egyetemen működő Információs Társadalom- és Trendkutató Központ tudományos igazgatója ez alkalomból elmondta, mára már több mint egymilliárdnyian használják a világhálót.

Egymilliárd felhasználója van az internetnek a világon, vagyis a Föld lakosságának hatoda használja a világhálót - közölte az internet világnapja alkalmából az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ tudományos igazgatója.

Pintér Róbert kiemelte: a fejlett világ egyes országaiban akár 60-70 százalékot is eléri a felhasználók aránya, míg például Kubában egy százalék alatti, hiszen ebben az országban egy hónapja engedélyezték a világháló használatát.

Az internet további terjedési politikai, gazdasági, valamint infrastrukturális kérdés is, valamint információs írástudást igényel a felhasználótól - hangsúlyozta.

A távoli jövő az, hogy az internet mindenhol elérhető lesz, de 50-100 év múlva valósulhat meg - vélekedett Pintér Róbert.

Túl sok a haszontalan tartalom található az interneten, elég csak arra gondolni, hogy a YouTube- akkora forgalmat generál most, mint 2001-ben az egész internet - mondta az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ tudományos igazgatója. Hozzátette: hihetetlen a kapacitásigény, például a fájlcserélő programok sok kapacitást vesznek igénybe.

Mindezek eredményeként működésképtelenné válhat az internet, de az elképzelhetetlen, hogy összeomoljon - emelte ki Pintér Róbert. Annyit azonban várhatóan tapasztalni lehet majd, hogy lassabb lesz, nehezebben, vagy bizonyos helyekről egyáltalán nem lehet elérni tartalmakat a világhálón - közölte.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×