eur:
392.51
usd:
367.42
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Olvas a gondolatokban az új berendezés

Hetven százalékos biztonsággal volt képes megjósolni egy új eszköz azt, hogy milyen számra gondolt a kísérleti alany. A különleges MRI és egy számítógépes program segítségével később talán az emberi cselekedetek is előre láthatók lesznek.

Német, brit és japán tudósok képesek voltak arra, hogy egy különleges, úgynevezett funkcionális MRI, azaz mágneses rezonanciás képalkotó berendezés és egy speciális számítógépes program segítségével megjósolják a kísérlet alanyainak gondolatait.

A kísérlet során arra kérték a résztvevőket, gondoljanak egy összeadási vagy kivonási műveletre, a tudósok pedig 70 százalékos bizonyossággal meg tudták mondani, melyiket képzelték maguk elé.

Az úgynevezett fMRI készülék néhány másodpercig figyelte az agyi tevékenységüket miközben gondolkodtak, a kutatók pedig ennek alapján jósolták meg, vajon mi járt a fejükben.

Speciális mintákat vizsgál


Az fMRI-hez csatolt számítógépes program a résztvevők agyának jellegzetes működési mintáit vizsgálta, amelyek általában ugyanazokhoz a bizonyos gondolatokhoz kapcsolódnak.

Bár a kutatók figyelmeztetnek, hogy a módszer még gyerekcipőben jár, a jövőben sokat segíthet majd többek között olyan bénulásos betegeknek, akik olyan művégtagokat használnak, amelyek számítógépes vezérléssel működnek.

Sok módon lesz használható

A technológia segítségével azonban elképzelhető, hogy akár az absztrakt gondolatok is megjósolhatók lesznek. Azt is lehetővé teheti idővel, hogy e-mailt küldjünk úgy, hogy csupán arra gondolunk, a gondolatot pedig egy speciális szkenner érzékeli és módosítja a számítógép számára.

Az egyik kutató úgy véli: az új módszer rendkívül hasznos lehet, a jövőben segíthet többek között a diagnózisok felállításában vagy az oktatásban, de figyelmeztetett, gondolni kell a használata kapcsán felvetődő etikai kérdésekre is.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×