eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Globális felmelegedés: az eszkimók emberi jogaikra hivatkoznak

Eszkimó delegáció utazik Washingtonba, hogy bizonyítsa, a globális felmelegedés mennyire rombolja életkörülményeiket, és hogy az amerikai kormányzat megsérti emberi jogaikat.

A küldöttség azt kívánja bizonyítani az Amerika-közi Emberi Jogi Bizottság (ICHR) előtt, hogy az Egyesült Államok, amely világelső az üvegházhatást fokozó gázok kibocsátásában, rombolja  az eszkimók életét.

A delegációban amerikai, kanadai, orosz és grönlandi inuitok, vagyis a sarkvidéken élők kapnak helyet, és a béke Nobel-díjra jelölt Sheila Watt-Cloutier vezeti a csoportot.

Az eszkimók szerint az Egyesült Államok által okozott klímaváltozás megsérti az inuitok alapvető emberi jogát, amelyet több nemzetközi rendelkezés és az Emberi Jogok és Kötelezettségek Amerikai Nyilatkozata rögzít.

Az ICHR-nek címzett levelükben úgy fogalmaznak: a felmelegedés által előidézett környezeti változás megsérti a kultúrájuk gyakorlásához való jogot. A felmelegedés miatt ugyanis olvad a jégréteg, emelkedik a tengerszint, így élelemhez is nehezebben juthatnak.

A sarkvidéken élők hosszú évek óta küzdenek a klímaváltozás ellen, amely már eddig is rengeteg nehézséget okozott az eszkimóknak. 2002-ben népszavazást tartottak arról, hogy egy Alaszkához tartozó sziget, Shishmaref lakóit átköltöztessék a kontinensre, mivel az emelkedő tengerszint veszélyeztette élőhelyüket.

A klímakutatók felmérései szerint a sarkvidék van leginkább veszélynek kitéve a felmelegedés miatt. Egy tanulmány megállapítja, 2040-re eltűnik az Északi-sark nyári jégtakarója, míg egy másik kutatás leszögezi: a következő száz évben 4-7 Celsius fokkal emelkedik a sarkvidéki hőmérséklet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×