INFORÁDIÓ
2021. szeptember 22. szerda
Móric

Veszélyezteti a babát az ultrahang?

Infostart

Brit orvosok arra figyelmeztetik a kisbabát váró leendő apukákat és anyukákat, hogy legyenek óvatosak az ultrahangos szolgáltatásokat kínáló cégekkel kapcsolatban.

Az orvosokat aggodalommal tölti el, hogy egyre több cég kínál ultrahangos "emléktárgy" készítését a fejlődő magzatról.

Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az ultrahangnak bármilyen káros hatása volna. Szakértők közül azonban többen attól tartanak, hogy az ultrahangok energiája felmelegítheti a fejlődő babák szövetét.

Szerintük ezért az ultrahangos vizsgálatokat csak indokolt esetekben szabad elvégezni.

Álláspontunk szerint ultrahanggal csak olyanoknak szabad dolgozniuk, akiknek ehhez megfelelő végzettségük van, akik biztosítani tudják annak biztonságos használatát - mondta az ultrahanggal foglalkozó orvosok társaságának elnöke.

Ultrahangot nem szabadna csak azért alkalmazni, hogy "szuvenír videókat" állítsanak elő az első három hónapban lévő magzatról, mert ilyenkor még a babák sejtjei átalakulóban vannak - tette hozzá Kevin Martin.

Ha nincs közvetlen orvosi haszna egy ilyen vizsgálatnak ebben a korban, akkor a babát nem szabad kitenni semmilyen kockázatnak - vélekedett.

Elhanyagolható?

Stuart Campbell professzor, aki egy ultrahangos vizsgálatot kínáló magánklinikán dolgozik, úgy vélekedett, hogy nem szabad nyugtalanságot kelteni az emberekben az ultrahanggal kapcsolatban.

Hozzátette: a gyakorlatlan orvosok nagyobb sugárzásnak teszik ki az állapotos nőket, mint a mesterségükben igencsak képzett doktorok, mert hosszabb idő alatt végzik el a vizsgálatot.

Ha valaki ért ahhoz, amit csinál, akkor az "ajándék felvétel" elkészítésére fordított plusz öt perc teljességgel elhanyagolható - vélekedett az orvos.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018