eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Veszélyezteti a babát az ultrahang?

Brit orvosok arra figyelmeztetik a kisbabát váró leendő apukákat és anyukákat, hogy legyenek óvatosak az ultrahangos szolgáltatásokat kínáló cégekkel kapcsolatban.

Az orvosokat aggodalommal tölti el, hogy egyre több cég kínál ultrahangos "emléktárgy" készítését a fejlődő magzatról.

Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az ultrahangnak bármilyen káros hatása volna. Szakértők közül azonban többen attól tartanak, hogy az ultrahangok energiája felmelegítheti a fejlődő babák szövetét.

Szerintük ezért az ultrahangos vizsgálatokat csak indokolt esetekben szabad elvégezni.

Álláspontunk szerint ultrahanggal csak olyanoknak szabad dolgozniuk, akiknek ehhez megfelelő végzettségük van, akik biztosítani tudják annak biztonságos használatát - mondta az ultrahanggal foglalkozó orvosok társaságának elnöke.

Ultrahangot nem szabadna csak azért alkalmazni, hogy "szuvenír videókat" állítsanak elő az első három hónapban lévő magzatról, mert ilyenkor még a babák sejtjei átalakulóban vannak - tette hozzá Kevin Martin.

Ha nincs közvetlen orvosi haszna egy ilyen vizsgálatnak ebben a korban, akkor a babát nem szabad kitenni semmilyen kockázatnak - vélekedett.

Elhanyagolható?

Stuart Campbell professzor, aki egy ultrahangos vizsgálatot kínáló magánklinikán dolgozik, úgy vélekedett, hogy nem szabad nyugtalanságot kelteni az emberekben az ultrahanggal kapcsolatban.

Hozzátette: a gyakorlatlan orvosok nagyobb sugárzásnak teszik ki az állapotos nőket, mint a mesterségükben igencsak képzett doktorok, mert hosszabb idő alatt végzik el a vizsgálatot.

Ha valaki ért ahhoz, amit csinál, akkor az "ajándék felvétel" elkészítésére fordított plusz öt perc teljességgel elhanyagolható - vélekedett az orvos.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×