eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf

Bebizonyíthatják a Kínába szakadt római légió legendáját

Egy kínai település lakói azt remélik, hogy a DNS-vizsgálatok bebizonyítják a legendát, miszerint ők távolba szakadt római katonák leszármazottjai.

A tudósok 93 embertől vettek vérmintát a Kína északnyugati részén, a Góbi-sivatag peremén fekvő Liqianban. Igaz, ami igaz, a helyiek közül sokan nem éppen tipikus ázsiainak néznek ki: zöld szemük, nagy orruk vagy éppen szőke hajuk van.

A szerény körülmények között élő helyieket máris felvillanyozta a lehetőség, a településen van már oszlopcsarnok, a legközelebbi nagyobb városban, Jongcsangban pedig "birodalmi szórakoztató utcát" és császári karaoke bárt is láthatnak a reménybeli turisták.

A város rómaiakkal való kapcsolatát először az oxfordi egyetem Kína-kutató professzora, Homer Dubs vetette fel még az ötvenes években.

A tudós történeteket gyűjtött össze, amelyek szerint szerint Liqiant olyan katonák alapították, akik a kínaiak és a hunok közötti zinzi csatában estek fogságba, időszámításunk előtt 36-ban.

A történet másik felét Marcus Crassus római hadvezér "hiányzó légiója" jelenti. Marcus Crassus a kor egyik legbefolyásosabb római politikusa volt, ő verte le a Spartacus-rabszolgafelkelést, és Julius Caesarral és Cnaeus Pompeiusszal együtt alkotta az első római triumvirátust.

Az államférfi Syria provincia irányítója volt, amikor i.e. 53-ban a Római Birodalom legnagyobb keleti ellenfele, a Párthus Birodalom ellen vonult.

A hadjárat katasztrófával végződött: Crassus seregét megsemmisítették, őt magát pedig lefejezték.A római sereg ugyan nagyrészt megsemmisült, de máig fennmaradt egy történet arról, hogy 145 római katona előbb hadifogságba esett, majd kelet felé útra kelve zsoldosként harcolt különböző zászlók alatt, amelynek utolsó állomása lehetett a hunok serege.

Ez megmagyarázná, hogyan kerülhetett egy "halpikkely-formáció" kínai fogságba a 17 évvel későbbi zinzi csatában. Az oxfordi professzor úgy vélte, hogy a kínai forrásokban említett halpikkely-formáció a római légiósok pajzsokból formált teknősbéka-alakzatára utal.

Az elmélet csak mintegy 40 éves késéssel ért el Kínába, és Linqi lakói nagy lelkesedéssel fogadták, hiszen ez megmagyarázná Kínában furcsának számító fizikai adottságaikat. Egyikük még a sanghaji olasz nagykövetségre is elutazott, hogy találkozzon távoli rokonaival.

A vérvétel és a DNS-vizsgálatok egy szélesebb kutatás részei, amelynek eredményét majd tudományos folyóiratban közlik.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 20:42
×
×
×
×