eur:
393.1
usd:
367.37
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Megtalálták a helyet, ahol Stonehenge építői laktak

Megtalálták a Stonehenge építőinek faluját. Az archeológusok szerint valószínűleg csak időszakosan volt lakott az a település, amelyet mostanában tártak fel.

Õsi építmények maradványait fedeztek fel a föld alatt a régészek a legendás angol Salisbury-síkság közelében, Durrington Wallsban.

A lakóhelyek időszámításunk előtt 2600 és 2500 között épültek, ugyanabban az időszakban, amikor a Stonehenge. A régészek szerint éppen a hatalmas kőépítmény készítői laktak itt.

A nyolc házban, amelyeket a padlószintjükig ástak ki, ágyakat, komódokat és szekrényeket találtak a kutatók, és valószínű, hogy akadnak még lakhelyek a föld felszíne alatt, talán több mint száz.

A körülbelül öt négyzetméteres épületek fából készültek, a padlójuk agyagból készült, és központi helyen állt bennük a tűzhely.

Időszakos település

A Sheffieldi Egyetem kutatói szerint a település nem volt állandó, hiszen nem találtak a mindennapi élethez szükséges használati eszközöket: a Stonehenge és Durrington falu vallási központot alkothatott.

Az újkőkori környékbeliek a tél közepén érkeztek ide, és minden bizonnyal hatalmas lakomákat tartottak itt - ez a padlókra szórt állati csontokból derült ki -, amelyek főleg halotti rituálékhoz kapcsolódtak.

Saját körük volt


Durringtonnak is megvolt a maga "henge"-e: a fából készült rituális eseményekhez és csillagászati megfigyelésekhez használt kör maradványait 1967-ben fedezték fel.

Ez a henge és a híres Stonehenge egymás kiegészítői voltak: a stonehenge-i alakját a téli napforduló naplementéjéhez, míg a durringtonit a napfelkeltéjéhez igazítva tervezték. Ez is azt bizonyítja, hogy a falut csak télen használták.

Szent környék


Egy manchesteri régész a falutól nem messze két különálló, árkokkal és fakerítéssel körülvett épületet is talált, ezekben azonban - a többivel ellentétben - nem találtak hulladékot.

A szakértők feltételezése szerint a durringtoni házak az élet ünneplését szolgálták: halottaikat itt tették vízre, az Avon folyóra, útban a Stonehenge felé, amely aztán néhányuk végső nyughelye lett.

A Stonehenge, az akkori időkben a mai Nagy-Britannia legnagyobb temetője volt (körülbelül 250 holttestet hamvasztottak és temettek el itt).

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×