eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Külön emberfajnak minősítették a hobbitot

Egy tudóscsoport bebizonyította, hogy az indonéziai Flores szigetén több mint 13 ezer évvel ezelőtt élt, egy méter magas ember önálló fajt képviselt, nem pedig növekedési rendellenességek miatt alakult ki kis testmérete.

A kutatók a koponya vizsgálata alapján arra jutottak, hogy a floresi embernek olyan cizellált agyszerkezete volt, amely kis testalkatához képest szokatlanul nagy intelligenciát biztosított számára. A lény elég okos volt ahhoz, hogy szerszámokat készítsen és használjon.

"Teljesen egyértelmű a kép. Úgy érezzük, hogy cáfoltuk azokat a feltételezéseket, miszerint a hobbit microcapháliás lett volna" - jelentette ki a kutatást vezető Dean Falk, a floridai állami egyetem professzora.

A floresi leletek megtalálása után sokan vélték úgy, hogy a floresi ember nem külön faj, hanem egy kisfejűségben szenvedő homo sapiens. (A microcephália ugyanis kis agy- és testméretet okoz.)

Egészséges volt

A floresi ember agytérfogata 417 köbcentiméter, harmada egy felnőtt homo sapiens-ének. A szkeptikus tudósok úgy vélik, hogy ilyen kis aggyal nem lehet olyan összetett cselekvéseket végezni, mint a szerszámkészítés- és használat.

Dean Falk kutatócsoportja a hobbit koponyaüregét 10 egészséges és 9 microcepháliás felnőttével hasonlította össze. Az agy számítógépes rekonstrukcióját is magába foglaló vizsgálat egyértelműen megállapította, hogy a floresi ember agya elérte egészséges kiterjedését.

A kutatók az agy négy olyan szokatlan vonását is azonosították, amely alapján egyértelművé vált számukra, hogy külön emberfajról van szó, ezért el is nevezték Homo floresiensis-nek.

Az adatok azt sugallják, hogy a kis méretű emberfaj több tízezer éven keresztül létezett Floresen, és mintegy 13 ezer évvel ezelőtt halt ki egy nagy vulkánkitörés után.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×