eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A benzingőz blokkolja a tüdő fejlődését

Jelentősen károsodik a tüdeje azoknak a gyermekeknek, akik nagy forgalmú autóutak közelében laknak. Amerikai kutatók szerint, aki a főúttól kevesebb mint 500 méterre nő fel, fokozott veszélynek van kitéve.

A kutatók már eddig is tudták, hogy a kibocsátott gázok asztmát válthatnak ki. A legújabb eredmények szerint azonban a benzingőz visszavetheti a tüdő fejlődését is.

Mindez nemcsak a nagyvárosi gyermekekre káros, hanem azokra is, aki vidéken nőnek fel, de közel van hozzájuk egy nagy forgalmú út.

A kutatók több mint 3.600, 10 és 18 év közötti gyermeket vizsgáltak meg.

Akik olyan otthonban nőttek fel, amely 500 méternél közelebb volt egy fontosabb úthoz, azoknak 18 éves korukban sokkal rosszabbul működött a tüdeje, mint azoknak, akiktől több mint 1.500 méterre vezetett az út.

A kutatók azonban azt egyelőre nem tudják megmondani, hogy pontosan milyen mértékű levegőszennyezettség mellett károsodik a tüdő, és azt sem, hogy a kibocsátott gázok melyik eleme a bűnös a betegségért.

Arra azonban rájöttek, hogy a gyermeki tüdő fejlődésében a legnagyobb kárt nyolcéves kor alatt okozzák a szennyező anyagok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×