eur:
394.42
usd:
370.56
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Mindent elborítanak a génmódosított növények

Nem lehet megállítani a génmódosított növények terjedését: egy jelentés szerint a Földön már több mint százmillió hektáron vetnek transzgénikus magvakat.

Az elmúlt tíz-tizenkét év alatt a nulláról nőtt százmillió hektárra az a vetésterület, amelyen génmódosított növényeket vetnek, s ennek több mint a fele az Egyesült Államokban van - mondta az InfoRádiónak a Szent István Egyetem akadémikus-tanszékvezető professzora.

Ezen kívül még Kanadában, Brazíliában, Argentínában és Kínában termesztenek nagy területen transzgénikus növényeket, a világ többi részén az ilyen növények vetésterülete kicsi - tette hozzá Heszky László.

A professzor elmondta: csupán négy növényfaj borítja a százmillió hektárt - a kukorica, a szója, a repce és a gyapot. Európában Spanyolországban és Franciaországban is termesztenek transzgenikus fajokat, azonban csak néhányezer hektáron.

Cél az egészségesebb élelmiszer

Heszky László szerint nem a bioüzemanyagok miatt nő majd az ilyen növények felhasználása.

A professzor úgy véli, a legfontosabb, hogy a génmódosított növényekből jobb minőségű takarmányok, értékesebb, egészségesebb élelmiszerek készíthetők.

Lesz például Omega-3 zsírsavat termelő szója és repce, vitamintermelő vagy allergén fehérjéket nem termelő növények. A legújabb felfedezés egy kenyérbúzafajta: a belőle készült kenyér fogyasztószerként használható majd.

Ezek a növények azonban csak akkor kerülhetnek köztermesztésbe, ha az adott ország szempontjából sem genetikailag, ökológiailag, élelmiszerbiztonságilag, sem gazdaságilag nem jelent veszélyt a társadalomra - mondta Heszky László.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×