eur:
394.01
usd:
365.63
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Miért megállíthatatlan a globális felmelegedés?

Két neves amerikai klímaszakértő azt állítja új könyvében, hogy a globális felmelegedés a Föld története során ismétlődő jelenség, amelyet nem az üvegházhatást okozó gázok okoznak.

A Föld légköri hőmérsékletének emelkedése és csökkenése, a felmelegedési és lehűlési időszakok körülbelül 1500 évenként követik egymást, és a változásokat a Nap sugárzási tevékenységének módosulása okozza - állítja "Feltartóztathatatlan globális felmelegedés" című tanulmánykötetében a két kutató, Fred Singer és Dennis Avery.

A szakértők megállapítása szerint a Föld mostani felmelegedése egy olyan ciklus része, amely nem veszélyes, és amely ellen az ember nem tud és nem is kell tennie semmit.

Nem a széndioxid a felmelegedés kulcsa

"A Föld folyamatosan felmelegszik és lehűl. Ez a ciklus cáfolhatatlan, régi, gyakran hirtelen bekövetkező és globális jelenség. Feltartóztathatatlan" - írja Fred Singer, a Virginiai Egyetem professzora, az amerikai országos műholdas időjárás-előrejelző szolgálat egykori első igazgatója, óceán- és légkörszakértő, valamint Dennis Avery, a Hudson Intézet környezetvédelmi szakértője.

A kutatók hatalmas mennyiségű adatot feldolgozva arra a következtetésre jutottak, hogy egy utóbbi egymillió évben a Föld hol melegebbé, hol hűvösebbé vált. Ezek az 1500 éves szakaszok nem köthetők a legveszélyesebb üvegházhatást okozó gáz, a széndioxid koncentrációjának változásához.Nem lehetett üvegházhatás a római birodalom virágzása idején

Különösen meleg volt az idő például a római birodalom idején vagy a középkorban, az iparosodás előtt, amikor a vészharangokat kongatók által emlegetett gázok még nem kerültek a légkörbe. A XX. század elején az 1940-es évekig melegedés volt tapasztalható, majd 1975-ig újabb hűvös korszak következett, amely után újabb hőmérsékletemelkedés kezdődött.

A két szakértő szerint nincs semmilyen mérhető adat arról, hogy az atmoszférába jutó széndioxid-mennyiség mennyi hőt tart vissza, illetve hogy ez mekkora szerepet játszhat a felmelegedésben. Semmilyen bizonyíték nem támasztja alá, hogy a széndioxid a klímaváltozás elsőrendű okozója volna - állítják.

Nem kell aggódni?

Singer és Avery szerint ezen túlmenően nem igaz az sem, hogy a melegebb periódusok káros hatásokkal járnának. Ellenkezőleg, a hőmérséklet növekedése mindig az élővilág virágzását hozta a bolygón. Nem következtek be azok a katasztrófák, amellyel sok környezetvédő ma riogat. Nem olvadtak le a sarki jégsapkák, nem haltak ki fajok, a Föld nem sivatagosodott el. Ezúttal sem várható, hogy hatalmas viharok fognak pusztítani, és a művelhető földterület homoktengerré változik.

A két kutató szerint "nem kell aggódni", a Föld jelenleg egy hosszabb felmelegedési időszakban van, amely valószínűleg még néhány száz évig el fog tartani.

A konzervatív The Washington Times a szerzők álláspontját érvként felhasználva azt írta: a globális felmelegedésről szóló vita mögött inkább politikai, semmint tudományos érvek húzódnak.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×