eur:
393.77
usd:
364.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Megtalálták a dögszagú óriásvirág családját

Kétszáz év után végre sikerült besorolni a botanikusoknak sok fejtörést okozó élősködő növényt, a rettentően büdös raffléziát.

A tudósok meglepetésére a növény, amelynek hét kilogrammos virága egy méter átmérőjű, vérvörös és a rohadó hús szagát árasztja, hogy magához vonzza az őt beporzó döglegyeket, a kutyatejfélék közé tartozik.

A rafflézia besorolását bonyolította, hogy a növénynek nincs gyökere, szára és levele.

A meleg égövi növénycsalád kilenc nemzetségének valamennyi tagja képtelen a fotoszintézisre.

Az élősködő rafflézia gazdanövényen fejlődik ki: fejlődése harmadik évében a gazda szöveteiben jön létre virágkezdeménye, és egyszerre négy-öt bimbója nyílik ki a felszínre jutva.

A rafflézia családjába tartozik néhány ismertebb növény is, többek között a gumifa, a ricinus és a manióka.

"Ezek a növények annyira furcsák, szinte már földönkívülinek tűnnek. Bárhová is tennénk őket a növényi családfán, sokáig kéne magyarázni a döntést" - mondta egy szakértő.

A tudósok úgy vélik, hogy ezek az élőlények 46 millió évvel ezelőtt, akkor még egészen parányiként kezdték életüket: a hosszú idő alatt azonban a kétmilliméteres apróságokból méteres óriásokká fejlődtek.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×