eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Megváltás" egy tablettában: gyógyszer a szénanátha ellen

Hamarosan Európa több országában is kapható lesz egy új szénanátha elleni gyógyszer, amely a szakemberek szerint azoknak a szenvedését is enyhítheti, akiknél nem használnak az antihisztaminok és a különböző orrspray-k. A tesztek szerint a készítmény 30 százalékkal csökkentheti a szénanátha tüneteit.

A szénanátha elleni készítmény, amely a különböző füvek pollenjeiben található allergének ellen nyújt immunitást, a teszteken 83 százalékos sikert produkált.

"Alkalmazása során 30 százalékkal csökkennek a szénanátha tünetei, és 40 százalékkal csökkenthető más allergia-ellenes szerek használata" - mondta a készítmény hosszú távú hatásait vizsgáló Stephen Durham professzor.

A hagyományos antihisztamin-kezelések a szénanátha tüneteit 10-20 százalékkal enyhítik, míg az orrspray-k 20-30 százalékkal. Ezeket azonban gyakran kell használni, és nem is hatásosak mindenkinél. Míg a spray-k hatása például egy hét alatt megszűnik, addig egy kúra - napi egy tabletta, nyolc héten át - az egész pollen-szezonra kordában tartja a szénanáthát.

A készítmény hatóanyaga 15 milligramm mezei komócsin kivonat. A mezei komócsin az egyik legerősebb allergén fűféle, és így azonnal beindítja a szervezet immunreakcióját. A hasonló elven működő injekciókkal összehasonlítva azonban kevesebb mellékhatása van: maximum egy kis helyi viszketés.

Stephen Durham professzor szerint az új szer a szénanáthában szenvedők 10 százalékának nyújthat hathatós segítséget az allergia-szezon átvészelésében.

A svéd ALK-Abello gyógyszergyár termékének árát Nagy-Britanniában még nem határozták meg, de Németországban darabonként valamivel több, mint 900 forintba kerül egy tabletta. Így egy teljes kúra ára meghaladja az 50 ezer forintot.

Kutatók azt még vizsgálják, hogy elég-e egyszer végigcsinálni a 8 hetes kúrát, vagy minden évben meg kell-e ismételni majd.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×