eur:
395.51
usd:
372.35
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Még nem tudni, mire jó az ókori számítógép

Még mindig csak teóriák vannak arról, hogy mire használhatták alkotói az Antikythera Mechanizmus névre keresztelt ókori "számítógépet".

A különös szerkezet első darabjait 1902-ben szivacshalászok hozták fel egy elsüllyedt római hajóroncs maradványai közül. A korrodálódott fogaskerékre egy görög régész figyelt fel. A későbbiekben a különös eszköz további 81 darabját sikerült megtalálni.

Az utóbbi néhány évben a tudományos figyelem középpontjába került szerkezetet nemrégiben megröntgenezték, és egyéb képalkotó eljárásoknak is alávetették. A vizsgálatok valószínűsítették, hogy a mechanizmust a nap- és holdfogyatkozások előrejelzésére használták.

"Ez a különleges szerkezet annyira fontos a technika, mint az Akropolisz az építészet szempontjából" - mondta az angol és görög tudósokból álló csoport egyik tagja.

"Leesik az állad, amikor meglátod, és arra gondolsz: te jó ég! Mennyire okos! Briliáns technikai tervezés" - tette hozzá egy másik professzor.

Bár az eszköz eredete ismeretlen, valószínű, hogy időszámításunk előtt 100 és 150 között készült, évszázadokkal korábban, mint bármely ehhez hasonló technikai tudást igénylő berendezés.

Bár sok része eltűnt, a lelet mégis felbecsülhetetlen értékű, és új alapokra helyezi a görögök csillagászati tudásáról alkotott elképzeléseket.

Mivel az Antikythera Mechanizmusnak csak darabjai maradtak meg, a kutatók még abban sem értenek egyet, miként is kellene összeszerelni. Különböznek a nézetek arról is, mire használták az eszközt tervezői.

A darabokon megtalálhatóak voltak a görög állatövi jegyek, az egyiptomi naptár jelei, valamint a Hold változásának ciklusa és a fogyatkozásának motívumai. Valószínű, hogy az előrejelzés mellett feladata volt a bolygók mozgásának szemléltetése is.

"Az szerkezet tervezője és elkészítője tudta, hogy mit akar vele elérni, és tökéletes munkát végzett. Nem hibázott" - mondta egy kutató. Ha kíváncsi a szerkezetre, kattintson ide!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×