eur:
392.43
usd:
367.17
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A science-fiction rajongó miniszterelnök

A kétszeres brit miniszterelnök, Winston Churchill rajongott a tudományos-fantasztikus irodalomért, és számos gondolatot kölcsönzött HG Wells műveiből - állapította meg a Cambridge Egyetem kutatója.

Richard Toye egy Churchill-ről szóló könyvön dolgozik, és munkája közben fedezte fel, hogy az író számos gondolata és kifejezése köszön vissza a politikus beszédeiben. A nemzeti szocialista Németország megerősödésére használt gyülekező vihar kifejezést például HG Wells évtizedekkel korábban a Világok harca című könyvében írta le.

A kutató Wells 1905-ben kiadott, Egy modern utópia című műve és Churchill egyik 1906-os beszéde között is talált hasonlóságokat. Két nappal a beszéd elmondása előtt a fiatal politikus meg is írta az írónak: "Rengeteggel tartozom neked" - nem az anyagiakra gondolva.

Winston Churchill Glasgow-i beszédét - amelyben kiállt a nincstelen milliók állami megsegítése mellett - a történészek karrierje egyik mérföldkövének tekintik.

A két férfi egyébként 1902-ben találkozott először, és az író 1946-os haláláig leveleztek.

Mint Blair a Star Trekkel

A kutató szerint az emberek általában azt gondolják, hogy a nagy filozófusok és elméletalkotók befolyásolták a legjobban a XX. század politikusait, holott amikor hazamentek az egész napos munkából, nem filozófiai műveket akartak olvasni, hanem valami szórakoztatót ugyanakkor tartalmasat. Ehhez pedig tökéletes a tudományos-fantasztikus irodalom, különösen HG Wells.

Richard Toye hozzátette: ma is találhatunk ehhez hasonló eseteket, például mint amikor Tony Blair a Star Trek-ből vagy a Doctor Who-ból idézett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×