eur:
395.1
usd:
371
bux:
65141.96
2024. április 19. péntek Emma

A tűzoltók körében a leggyakoribbak a rákbetegségek

A tűzoltóknál sokkal nagyobb eséllyel alakulnak ki daganatos megbetegedések, mint a más szakmákban dolgozóknál - állapították meg amerikai kutatók.

A Cincinnati Egyetem kutatócsoportja rámutatott: a tűzoltók gyakran kerülnek kapcsolatban olyan anyagokkal, amelyek növelik a rák kialakulásának kockázatát. Ilyenek például a benzol és a kloroform. Rákkeltő a korom és a formaldehid is.

Kiderült, hogy körükben a hererák 100 százalékkal, a prosztatarák pedig 28 százalékkal magasabb, mint más csoportok tagjai között.

Az összehasonlításhoz csaknem 110 ezer tűzoltó egészségi adatait tekintették át. Kiderült, hogy egyes bőrbetegségek is gyakrabban fordulnak elő náluk, mint az egyéb foglalkozásúaknál.

A betegségek gyakorisága abból adódhat, hogy a tűzoltók védőöltözete igen nehéz és kényelmetlen viselet, ezért viselőik amint kiérnek a tűzből, azonnal kibújnak belőle. Ekkor azonban igen nagy veszélynek teszik ki magukat, hiszen a tűz közelében még igen sok korom van.

A kutatók azt javasolják, hogy a tűzoltók rendszeresen ellenőriztessék magukat.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×