INFORÁDIÓ
2022. július 2. szombat
Ottó

Összeomlás közelében a Föld élővilága

Infostart

Az évszázad közepére az összeomlás szélére kerülhet a földi ökoszisztéma - figyelmeztet a Természetvédelmi Világalap. A szervezet kétévente kiadott jelentésében a folyamatért a globális fogyasztás drámai növekedését okolja.

"Az emberi történelemben példátlannak" nevezte a Természetvédelmi Világalap (WWF) a természet állapotát kétévente nyilvánosságra hozott jelentésében. A szárazföldi fajok száma 1970 és 2003 között 31 százalékkal csökkent - figyelmeztet a szervezet.

A WWF jelentésében figyelmeztet, hogy amennyiben nem történik változás, 2050-re tulajdonképpen két bolygó kellene a szükségletek kielégítésére. A tanulmány szerzői szerint a fajok sokszínűségének drámai csökkenését az okozta, hogy az emberiség gyorsabban fogyasztotta a forrásokat, mint ahogy a bolygó azokat pótolni lett volna képes.

A WWF megnevezte azokat az országokat is, melyek a legnagyobb részt vállaltak a kialakult helyzetből. Ezek az Egyesült Arab Emirátus, az Egyesült Államok és Finnország.

"Ideje lenne komoly életvitelbeli változásokat elindítani, hogy az emberek képesek legyenek élvezni az 'egy bolygós'életmodellt" - jelentette ki Paul King, a WWF kampányigazgatója.

A jelentés alapját két számítási mód szolgáltatta: az egyik az "Élő bolygó index" (ez a Föld ökorendszerének egészségét méri), míg a másik az "Ökológiai lábnyom" (amely azt méri, hogy az ember a természet mekkora hányadát használja fel).

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018