INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

A dohányosokat jobban veszélyezteti a halálos kór

Infostart

Egy brit kutatás szerint a rendszeresen dohányzók jobban ki vannak téve a HIV-fertőzés veszélyének, mint nemdohányzó társaik. A szakemberek ugyanakkor azt is megállapították, hogy a dohányzás nem gyorsítja a HIV átalakulását AIDS betegséggé.

Brit kutatók megállapították, hogy a rendszeresen dohányzók nagyobb valószínűséggel kapják el a HIV-fertőzést, mint azok, akik nem élnek ezzel a szenvedéllyel.

Dr. Andrew Furber, a dokumentum egyik vezető szerzője szerint ennek oka az, hogy a dohány bejutva a vérbe gátolhatja az immunrendszer működését. A szakember utalt korábbi kutatásokra, melyek kimutatták, hogy a dohány kapcsolatba hozható szexuálisan terjedő fertőzésekkel.

Andrew Furber állítása szerint a kutatások azt bizonyítják, hogy a dohányosok 60-300 százalékkal nagyobb eséllyel kapják meg a HIV-vírust.

Keith Alcorn, a Nemzeti AIDS-térkép vezető szerkesztője szerint a tanulmány egyetlen gyenge pontja (miként azt a szerzők is elismerik) az, hogy azelőtt készült, mielőtt a fejlett országokban széles körben leterjedt volna az antiretrovírusos terápia.

"Idén jelent meg egy HIV-fertőzött hölgyeken végzett nagy amerikai kutatás, amely szerint a dohányosokban 36 százalékkal nagyobb eséllyel fejlődnek ki az AIDS-hez kapcsolódó betegségek a betegség felfedezését követő öt éven belül, az antiretrovírusos terápia ellenére" - fogalmazott Keith Alcorn.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018