INFORÁDIÓ
2022. augusztus 15. hétfő
Mária

Áttörés a rákos sejtek pusztításában

Infostart

Amerikai kutatók rájöttek, miként érhető el, hogy a rákos sejtek önmagukat pusztítsák el: működésre kell bírni azokat a folyamatokat, amelyek nem funkcionálnak a rákos sejtekben.

Az egészséges sejtekben van egy olyan egység, amely segítségével a sejt önmagát pusztítja el, ha valami probléma lép fel a működésében.

Ez a folyamat azonban nem működik a rákos sejtekben. Sajátos tulajdonságuk, hogy ellenállnak azoknak az ingereknek, amelyek az egészséges sejteket önpusztításra készteti. A daganatos sejtek - túlélve ezeket - tumorrá fejlődnek.

Az Egyesült Államokban lévő Illinois Egyetem kutatói most kikísérleteztek egy olyan szintetikus molekulát, amely a rákos sejteket ösztönzi az önpusztításra. Mindez új lehetőséget nyit a daganatos betegek kezelésében.

Minden sejt tartalmaz egy olyan proteint, amelyből létrejön az önpusztító enzim. A protein a rákos sejtekben is benne van, az átalakulás azonban nem megy végbe, az enzim nem jön létre.

Hosszú kísérletezés

A kutatók ezeknek a proteineknek több mint 20 ezer különböző összetételű elegyét vizsgálták, hogy kiderítsék: alkalmas-e valamelyik arra, hogy előidézze az átalakulást. Végül ráleltek a PAC-1 molekulára, amely beindítja a folyamatot.

Egerekből és emberekből nyert rákos sejtekkel is igazolták, hogy a kívánt folyamat elindul a protein hatására.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018