eur:
393.84
usd:
367.84
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A gondolatával el tudja olvasni a leveleit

Amerikai tudósok olyan érzékelőt készítettek, amelynek közvetítésével egy teljesen megbénult ember a gondolataival képes utasításokat adni a számítógépnek, illetve a protézisének.

Az agyába ültetett szenzor segítségével Matthew Nagle képes megnyitni számítógépén az elektronikus leveleket, egyszerű játékokat játszani, illetve a protézis-ujjait mozgatni, noha végtagjai teljesen megbénultak.

A férfi nyaktól lefelé teljesen megbénult, amikor 2001-ben megkéselték.

A Nature-ben közölt leírás szerint az amerikai kutatók által kifejlesztett "neuromotor protézist" az agy mozgásért felelős részébe ültetik.

A készülék érzékeli az agysejtek tevékenységét, a külső egysége pedig a jeleket egy számítógéphez továbbítja, amely a sejtaktivitást mozgási utasításokká fordítja le.

A speciális számítógép és a mesterséges végtagok ezeknek a jeleknek engedelmeskednek.

Az egyik vezető kutató kiemelte: a további kutatások szempontjából biztató, hogy a mozgásért felelős agyterület aktív maradt, noha a férfi már több éve megbénult.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×