eur:
395.6
usd:
368.86
bux:
72080.04
2024. július 2. kedd Ottó

Több pénzt kérnek a kutatók - a kormány gondolkozik

Szakértők vizsgálják a miniszterelnöknek címzett, csaknem 2 ezer kutató által aláírt, az alapkutatásokra fordítható források emelését sürgető nyílt levelet - közölte a kormányszóvivő.

Batiz András azt mondta, hogy a kutatás-fejlesztés ügyét kiemelten kezeli a kabinet, éppen ezért kellő körültekintés kell a döntésekhez.

A nyílt levelet aláírókat képviselő Kertész János, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja az Inforádiónak azt mondta: 2002 óta az infláció és egyéb tényezők hatása miatt 37 százalékkal csökkent az alapkutatásokra fordítható összeg.

A tudós szerint mára tarthatatlanná vált a helyzet; a forráshiány miatt alapvető fontosságú laboratóriumok szűnhetnek meg, a fiatal tehetséges kutatók pedig külföldön kénytelenek folytatni munkájukat, ami gazdasági hátrányt okoz az országnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kijevben tárgyal Orbán Viktor Volodimir Zelenszkijjel
Hivatalos

Kijevben tárgyal Orbán Viktor Volodimir Zelenszkijjel

A megbeszélés legfontosabb témája a béke megteremtésének lehetősége – tájékoztatott a miniszterelnök sajtófőnöke az ukrán fővárosból.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Esnek a tőzsdék

Esnek a tőzsdék

Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában esnek a tőzsdék. A mai napon is érkeznek fontos gazdasági események, délelőtt Európából érkezik inflációs adat, délután pedig amellett, hogy Christine Lagarde és Jerome Powell jegybankelnökök is megszólalnak, Amerikából munkaerőpiaci adat is érkezik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×