eur:
390.47
usd:
358.74
bux:
72940.89
2024. július 19. péntek Emília
Emmanuel Macron francia elnök a párizsi államfői rezidencia, az Élysée-palota előtt 2022. június 13-án,  a nemzetgyűlési választások első fordulójának másnapján. A rekordalacsony, 47 százalékos részvétel mellett tartott szavazást Macron és centrista szövetségesei Ensemble! (Együtt!) elnevezésű koalíciója nyerte a Jean-Luc Mélenchon vezette NUPES baloldali összefogással szemben. A második fordulót június 26-án rendezik.
Nyitókép: MTI/AP/Michel Euler

Emmanuel Macron szerint a fociból nem kéne politikát csinálni

Három nappal a katari foci-vb kezdete előtt a francia elnök is beszállt a rendező ország körül kialakuló vitába.

"Ezeket a kérdéseket akkor kellene megvitatni, amikor a rendezés jogát odaítélik egy országnak. Akkor kellene őszintén feltennünk magunknak ezeket a kérdéseket, amikor döntenek a rendező ország személyéről, legyen szó akár foci-vb-ről, akár egy olimpiáról. Akár klímaügyekről, akár emberjogi témákról van szó, ezek megvitatásának ideje nem az esemény kezdete. Akkor kell beszélgetni róla, amikor döntenek a rendezésről" - mondta az elnök a bangkoki APEC-fórumon újságíróknak.

Macron, aki 2018-ban Oroszországban személyesen drukkolta végig azt a meccset, amelyen hazája válogatottja másodszor lett válogatott, az olimpiai rendezésre is kitért annak kapcsán, hogy két év múlva Párizsban tartják a nyári játékokat.

"Ezeknek a nagy eseményeknek az a feladata hogy minden ország, néha háborúban álló országok sportolói számára is lehetővé tegyék a sport létezését.

Néha a sporton keresztül meg lehet találni a módot a párbeszédre akkor is, amikor az emberek másként már nem képesek erre"

- mondta Emmanuel Macron a CNN cikke szerint.

Tíz éve zajlik a vita

Katar tíz éve nyerte el a rendezés jogát, ezóta folyamatosan zajlik a vita az országban uralkodó emberjogi viszonyok mellett a bevándorló munkásokkal kapcsolatos bánásmódról és a torna környezetben áráról is. Az LMBTQ-közösséggel való bánásmód is forró téma lett nem sokkal a foci-vb kezdete előtt.Sepp Blatter, aki akkor vezette a FIFA-t, amikor Katar megkapta a jogokat, nemrég úgy nyilatkozott - hiba volt nekik ítélni a tornát.

Lloris nem húz szivárványos karszalagot

A torna előtti utolsó napokban is hangos a sajtó a Katarral kapcsolatos témáktól. A dán válogatott tagjai nem edzhetnek "Emberi jogokat mindenkinek" feliratú felsőkben, Hugo Lloris, a francia válogatott csapatkapitánya pedig azt jelentette be, nem fog szivárványos csapatkapitányi karszalagot viselni a tornán. Több nemzeti válogatott kapitánya tesz majd így,

Lloris szerint viszont tiszteletet kell mutatni Katar irányába.

A Human Rights Watch nemrég közzétett jelentése eközben az LMBTQ-embereket ért további visszaélésekről számol be. A Human Rights Watch által megkérdezett áldozatok szerint a biztonsági erők állítólag arra kényszerítették a transznemű nőket, hogy részt vegyenek a kormány által támogatott viselkedési egészségügyi központban tartott átalakító terápiás foglalkozásokon. A katari hatóságok ezt tagadják.

Jobb bánásmódot követelnek

A Human Rights Watch a felhívta a figyelmet az LMBTQ-emberek önkényes letartóztatásaira és bántalmazására is Katarban.

"Már csak néhány nap van hátra a világbajnokság kezdetéig, de ez bőven elég idő a katari kormánynak arra, hogy véget vessen az LMBTQ-emberekkel szembeni rossz bánásmódnak" - áll a HRW novemberi sajtóközleményében.

Címlapról ajánljuk

Koi Tamás: a vállalati rendszergazdák legnagyobb rémálma vált valóra, hetekig tarthat a káosz

Egy informatikai hiba okoz tömeges leállásokat világszerte. Több országban repülőtereken, bankokban, kórházakban és a médiában is problémákat jelentettek. Egy kiberbiztonsági cég egyik frissítése okozta a hibát, a hatásai pedig napokig, sőt, akár hetekig is tarthatnak – mondta az InfoRádióban Koi Tamás, a HWSW informatikai szakportál újságírója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×