eur:
392.27
usd:
354.38
bux:
72766.57
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka
Nyitókép: Facebook

Ötödik lett a triatlonos Mocsári Bence a párizsi paralimpián

Nem zökkentette ki a halasztás a magyar sportolót

A triatlonos Mocsári Bence az ötödik helyen végezett a PTS5-ös kategória hétfői döntőjében a párizsi paralimpián.

A sportági versenyek időpontját - az olimpiához hasonlóan - többször is módosítani kellett a Szajna vízének nem megfelelő minősége miatt, végül minden futam hétfőre került, ami azt jelentette, hogy már délelőtt is rendeztek versenyeket, déltől kezdve pedig ötperces különbséggel indították el hat kategória résztvevőit a III. Sándor hídtól.

A déli rajt előtt már egy órával remek hangulat uralkodott a parton és a környező hidakon, a ragyogó napsütésben, az egyedülálló kulisszák között - a háttérben az Invalidusokkal és az Eiffel-toronnyal - ezrek várták fesztiválhangulatban a versenyeket. Mocsári Bence szülei az MTI-nek előzetesen azt mondták: fiuk nem szereti, ha a verseny előtt zavarják, ezért nem beszéltek vele, de mivel mentálisan erősnek tartják, biztosak benne, hogy nem zavarta meg őt a halasztás.

A bal karján könyökízületi rendellenességgel született 24 éves sándorfalvi parasportoló - aki magyar részről egyedül képviseli a sportágat Párizsban - a 2012-es londoni paralimpiát nézve döntötte el, hogy ő is paralimpiai bajnok szeretne lenni. Élete első ilyen versenyén a tavalyi világbajnokság negyedik helyezettjeként a pontszerző helyezést tűzte ki maga elé célként a tízfős mezőnyben.

A kategória indulói előbb 750 métert úsztak a Szajnában - sodrással szemben is -, majd négy kört, összesen 20 kilométert kerékpároztak, végül 5 kilométert futottak.

Mocsári remekül kezdte a versenyt, ugyan negyedikként mászott ki a vízből, de gyorsan átnyergelt a kerékpárra, s ezzel megelőzte az úszásban harmadik ausztrál Jack Howellt. A két triatlonos - a portugál Filipe Marques és a brazil Ronan Cordeiro társaságában - mintegy 20 másodperccel ellépett a riválisoktól, a címvédő és világbajnok német Martin Schulz csak hatodikként kezdte a viadal második szakaszát.

A bringázás felénél élre állt a Tokióban bronzérmes, tavaly vb-2. kanadai Stefan Daniel, Mocsári pedig feljött a második pozícióba, de kezdett "besűrűsödni" a mezőny, az első öt versenyző kilenc másodpercen belül tekert. Sokszor változott az élboly sorrendje, de a magyar versenyző őrizte második helyét. A futást Schulz kezdte elsőként, Cordeiro pedig a váltásnál Mocsári elé került, aki így harmadikként vághatott neki a verseny utolsó szakaszának. Ebben aztán fokozatosan visszaesett, előbb a negyedik, majd az ötödik helyre, s végül ez lett a végső helyezése.

Az aranyérem a tavalyi vb-n harmadik amerikai Chris Hammeré lett Cordeiro és Schulz előtt.

"Az úszás során sokan voltunk a vízben, hullámzott is a Szajna, úgyhogy nagyon "katyvasz" volt az egész, egy pillanatra sem tudtam kiengedni. Amikor visszafordultunk, szembe a sodrással, kezdett szétszakadni a mezőny - elevenítette fel az MTI-nek a versenyt Mocsári Bence. - Egész jó helyen kezdtem a kerékpározást, ami jól ment, de aztán jött egy kanyar, amire rosszul emlékeztem, ott elestem, elveszítettem a kulacsomat, így a folytatásban már nem tudtam frissíteni. Nagyon kemény kerékpározás volt, nagyon erősek az ellenfelek, de én is beleadtam mindent. A futás során éreztem a frissítés hiányát, görcsölt a lábam. Nagyon sokan szurkoltak az útvonal mellett, ez jól esett, ők vittek be engem a célba. Közel volt a negyedik hely, úgy gondolom, a bukáson múlt, hogy nem lett meg, ezzel együtt büszke vagyok az ötödik helyre."

Arra a kérdésre, hogy mennyire zavarta meg a verseny halasztása, a magyar sportoló azt mondta: szombaton és vasárnap éjjel is úgy aludt, mint egy kisbaba.

"Ez engem nem zökkent ki. Azt mondják, a triatlonban az alkalmazkodás a negyedik sportág. Én fejben készültem a körülményekre sportpszichológussal, úgyhogy jól viseltem a történteket" - fogalmazott, hozzátéve, már alig várja, hogy találkozhasson a családjával és a nyakukba boruljon.

Mocsári Bence a magyar paratriatlon sport történetének legjobb paralimpiai eredményét érte el.

Címlapról ajánljuk
Hanga Zoltán: az állatkerti állatokra leselkedő legnagyobb veszély nem a bezártság
aréna

Hanga Zoltán: az állatkerti állatokra leselkedő legnagyobb veszély nem a bezártság

Az állatkertek összehangolt fajmentő programjaival kihalás szélére jutott fajokat lehet visszavinni a természetes élőhelyükre – mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője. Hanga Zoltán arról is beszélt, hogy az állatkerti állatok legnagyobb ellensége az unalom, ez ellen a gondozók különböző feladatokat találnak ki számukra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×