eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
19 April 2023, Bavaria, Munich: Soccer: Champions League, Bayern Munich - Manchester City, knockout round, quarterfinals, second leg at Allianz Arena, Munich coach Thomas Tuchel stands during the pre-match interview. Photo: Sven Hoppe/dpa (Photo by Sven Hoppe/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Sven Hoppe/picture alliance/Getty Images

Tuchel elveszítette az öltözőt és flörtölt a La Ligával

Thomas Tuchel megbukott a Bayernnél. Másként nehéz lenne értelmezni azt, hogy – bár a szokásos formula szerint közös megegyezéssel, de – a klub a nyáron felbontja még egy további évvig tartó szerződését. Merre vezethet a német edző útja?

A Bayern München legutóbbi három edzője Hansi Flick, Julian Nagelsmann és Thomas Tuchel voltak. Flické abszolút sikertörténet, triplázott, azaz megnyerte a Bajnokok ligáját, a bajnokságot és a DFB kupáját is ugyanabban az idényben, de még ennél is többet mond, hogy elképesztő, 81 százalékos győzelmi mutatót produkált. 2019. november 3-tól 2021. június 30-ig, 605 nap alatt, 86 mérkőzésből hetvenet megnyert, s csupán hetet veszített el.

Talán még ma is ő lenne a Bayern edzője, ha nem viszi el a Német Labdarúgó-szövetség Joachim Löw utódjának, a válogatott élére. 2023. szeptember 10-ig dolgozott a Nationalelf élén, sem a 2022-es Nemzetek Ligája-sorozatban, sem a katari világbajnokságon nem tudott a hagyományokhoz méltón szerepeli a válogatottal. Mindazonáltal visszasírják Münchenben, akár azt is állíthatjuk, hogy működése viszonyítási pontot jelent a Bayernnél.

Nagelsmann sem szerepelt rosszul – a Bajnokok Ligáját kivéve –, ahogyan 2013 óta minden Bayern-edző az adott idényben, a bajnoki címet hozta. A győzelmi mutatója 71,43 százalékos volt, rosszabb, mint Flické, de jobb, mint Tuchelé. Ahogyan a Bayernnél, úgy a válogatottnál is ő követte Hansi Flicket, eddig nagyon szerény a mérlege, négy mérkőzéséből mindössze egye nyert meg. Mindazonáltal nehéz elképzelni, hogy az Európa-bajnokság előtt menesztik, ellenben egy ottani rossz szereplés sarkallhatja ilyen lépésre a DFB vezetőit. (A szerződése egyébként lejár a nyáron.) Nagelsmann egyébként akár a Barcelonánál is kiköthet, ha távozik a német válogatott éléről, de a katalán klub állítólag – részben Robert Lewandowski ötletére is hallgatva – Hansi Flicket is szívesen szerződtetné.

Mindezt csak azért idéztük fel, mert érdemes látni: a Bayern vezérkara az elmúlt időszakban vagy kényszerhelyzetben volt a váltásnál, vagy kicsit elhamarkodottan cselekedett. Tuchel esetében viszont azt érezni, hogy egy hetek óta létező polémia megoldása a szerdai bejelentés, a nyári menesztés nyilvánosságra hozatala.

Thomas Tuchel és stábja, benne Löw Zsolt, tavaly március 23-án vette át a Bayernt. Feltétlenül sikerként volt értékelhető, hogy velük – kihasználva a Borussia Dortmund botlását – a csapat megvédte a bajnoki címet 2023 májusában, ellenben a mostani szezon rosszul alakult. Thomas Tuchel az eddigi 44 mérkőzéséből 11-et elveszített a Bayernnel, ez sok. A legutóbbi háromból hármat, ami nagyon sok.

Mindazonáltal azt is látni érdemes, hogy 2015 júniusa óta Tuchel nagyjából 60-65 százalék közötti győzelmi mutatót ért el csapatainál, ami a Borussia Dortmundnál jó volt, a Chelsea-nél kitünő – beleértve, hogy csapatával megnyerte a Bajnokok Ligáját –, a Bayernnél gyenge. (A PSG-nél 70 százalék fölötti mutatót ért el, ottani teljesítményét emeli a 2020-es BL-döntőbe jutás is.)

Ha egy edző ilyen csapatoknál dolgozik, ha hat nem is teljes idény alatt tizenkét trófeát megnyer, nyilván nem rossz edző. De mennyit ronthatnak a reputációján a viszonylag gyakori kirúgások? Mi a baj vele? Szent őrült, aki emiatt összeférhetetlen? Nem képes kompromisszumokra, s emiatt nem tudja elfogadtatni magát az öltözőben? Mi a baj Tuchellel? Vagy mi a baj az utóbbi időben Tuchellel?

A Dortmundnál annak idején Hans-Joachim Watzke ügyvezetővel, a PSG-nél Leonardóval, a sportigazgatóval veszett össze. Párizsban néhány kulcsjátékos a taktikai elképzeléseit is kifogásolta, ő pedig tett egy szerencsétlen nyilatkozatot, amely szerint a PSG-nél nem mindig a csapat érdekében történő döntések születnek a vezetőség részéről.

A Chelsea tulajdonosa, Todd Boehly rémálomként minősítette Tuchel átigazolási politikáját, s Londonban tartotta magát az a hír, hogy az edző több kulcsjátékossal ellentétbe került, mert azok túlságosan kevés játéklehetőséget kaptak.

A Bayern február közepéig nem veszített el sok mérkőzést, csak a kudarcok látványosak voltak. A harmadosztályú Saarbrücken elleni vereség a DFB-kupában, az Eintracht Frankfurt elleni 1-5 a Bundesligában nem javította Tuchel megítélését. De azt is tény, hogy a Bayern – még egyszer: a mostani három vereségig – nem szerepelt sokkal gyengébben, mint az előző idényekben. Csak éppen a bajnokságban akad egy olyan rivális, a Bayer Leverkusen, amely ellen nem elég a jó mérleg, nagyon jó kellett volna. S amely nagyon látványosan és egyértelműen megverte a bajorokat az egymás elleni rangadón.

A nemzetközi sajtó is figyelni a Tuchellel kapcsolatos történéseket, a Mirror, például, úgy véli, könnyen elképzelhető, hogy a német edző visszatér majd Londonba, miután az élettársa, Natalie Guerreiro Max ott él. De addig még sok dolga van Münchenben, ahol nem lesz könnyű dolga a következő három-négy hónapban, mert a keret szinte két részre szakadt.

A Bild, a legnagyobb példányszámú német napilap szerint a pályán elért eredmények jól mutatják azt a fajta kaotikus helyzetet, ami jellemzi a csapat belső életét is. Több játékos láthatóan elégedetlen a vezetőedzővel. Ebbe a csoportba tartozik Thomas Müller, Joshua Kimmich és Serge Gnabry, akiknek a legnagyobb a szava az öltözőben, valamint Leon Goretzka, Matthijs De Ligt és Mathy Tel is. A 34 éves Müller a nyilvánosság előtt úgy beszél, mintha támogatná Tuchelt, de valójában nagyon elégedetlen a helyzetével, azzal, hogy keveset játszik.

Kimmich és Tuchel kapcsolata a nyáron kezdett megromlani, amikor a játékos úgy érezte, hogy a nyakára hoztak játékosokat, A 29 éves futballista nem kezdett a Bayer Leverkusen ellen – ahogyan a források megjegyzik: hiába kockáztatta egészségét, hogy minél gyorsabban beszálljon a vállsérülése után –, a Bochum ellen pedig 63 perc után lecserélték. Ezt követően kapott össze Löw Zsolttal.

Merre vezethet Thomas Tuchel következő útja? Kevéssé valószínű, hogy valamelyik más Bundesliga-csapathoz. Vissza, a Premier League-be? Lehet. De ő inkább a La Ligával flörtöl. A klub korábbi játékosa, Didi Hamann egyenesen szégyennek nevezte, hogy a Bayernnél szerződésben lévő edző, alig azt követően, hogy Xavi bejelentette nyári távozását a Barcelonánál, a katalán klubbal flörtül.

„A külföldre költözés ismét vonzó lenne. Spanyolországnak rendkívüli bajnoksága van.” – mondta másnap, hogy Xavi bejelentette a távozását.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×