eur:
388.96
usd:
363.6
bux:
68179.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Jöhet a kék lap a labdarúgásban – itt vannak a részletek

Több brit sajtóorgánumban is felbukkant, hogy „büntetőpadra” (sin-bin) ültethetik hamarosan a futballistákat. Jöhet a kék lap?

A magyar elnevezésen, persze, még túl korai lenne hosszasan elmélkedni, de felvetődhet a jéghokiból ismert „kisbüntetés” vagy, ha már a padból indulunk ki, a köznyelvben bevettebb „szégyenpad”, legyen bármennyire is áthallásos.

A lényeg, hogy egy még kevéssé konkretizált elképzelés szerint kék lapot mutathatna fel a játékvezető akár reklamálásért, akár az egyszerű szabadrúgásnál jobban szankcionálandó szabálytalanságért. Az alapkérdés, persze, hogy minek. Nagyjából ezen a véleményen van Aleksander Čeferin, az UEFA elnöke is, aki szerint felesleges még tovább bonyolítani a bírók működését, s a „futball halálának” nevezte esetleges bevezetését.

Kétségtelen tény, hogy az elmúlt években a VAR és a labdarúgás köré csoportosítható technológiai újításai számos vitát szültek, finoman szólva is vetődtek fel kérdőjelek, s ezért (is) erősen kérdéses, érdemes-e tovább bonyolítani a játékvezetők helyzetét. Egyáltalán van-e olyan szabálytalanság, amely sárga lappal nem torolható meg? (Vagy súlyosabb esetben a piros?)

Egyelőre az sem világos, hova, hogyan épülne be a rendszerbe a kék lap. Az elképzelés szerint hasonló fokozatot jelentene, mint a sárga, ugyanakkor erősebb büntetés is, hiszen tíz perre kivon egy játékost a játékból. Egy sárga és egy kék, vagy két kék egyaránt pirosat érne.

Az IFAB (a labdarúgás szabályalkotó testülete, amelybe egy-egy tagot delegál az angol, a skót, a walesi és az északír szövetség, négyet pedig a FIFA) ma terjeszt elő ezzel kapcsolatban újabb javaslatot. Az IFAB március 2-án tartja következő ülését.

A témával foglalkozó The Guardian kitért arra, hogy a szezon elejétől a játékvezetővel való vitatkozást súlyosabban szankcionálják Angliában, magasabb összegű pénzbüntetést szabnak ki emiatt.

Egyelőre nincs szó arról, hogy a közeljövőben akár a Premier League-ben, akár a legfontosabb európai klub- és válogatott-tornákon bevezetnék az újítást.

A FIFA álláspontja: „Bármely ilyen kísérletet, ha végrehajtanak, az alacsonyabb szinteken történő felelősségteljes tesztelésre kell korlátozni, ezt az álláspontot a FIFA tartja, amikor ezt a napirendi pontot megvitatják az IFAB március 2-i közgyűlésén.”

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×