eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Facebook/Magyar Birkózók Szövetsége

"Előre hozott karácsonyi csoda” – Példa nélküli, ami Losonczi Dáviddal történt

Bacsa Péter, a Magyar Birkózó Szövetség ügyvezető alelnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy a nemzetközi szövetség bíróbizottsága visszaminősítette azt a lengyel szőnyegelnököt, aki nem járult hozzá a győztes tus megadásához a magyar versenyző vb-döntőjében.

Utólag aranyérmesnek nyilvánította a Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) Losonczi Dávidot, aki a kötöttfogásúak 87 kilogrammos döntőjében bírói tévedés miatt maradt alul a szeptemberi, belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. A magyar versenyzőt egyértelmű tusgyőzelemtől fosztották meg, majd a török Ali Cengizt 8-7-tel hirdették ki győztesnek, pedig utóbbi két vállra került a szőnyegen.

Bacsa Péter azt mondta az InfoRádióban, hogy a mostani „salamoni, minden előzmény nélküli” döntéssel győzött az igazság és a fair play. Emlékeztetett, hogy

a birkózásban 1997-ben törölték el az óvást, és azóta nem volt példa ilyen esetre.

A Magyar Birkózó Szövetség ügyvezető alelnöke kiemelte: a nemzetközi szövetség nem szeretne precedenst az ügyből, egyedi alkalom volt a mostani. Az ígéretek szerint a sportág irányítói a jövőben igyekeznek úgy alakítani a szabályokat, hogy ne történhessen hasonló bírói baki. „Mi nagyon-nagyon örülünk, hiszen mindenki látta a világon, hogy Dávid győzött a szőnyegen, és ezt hál' Istennek most már a nemzetközi szövetség hivatalosan is elismerte” – fogalmazott a sportvezető.

Bacsa Péter a nemzetközi szövetség elnökségi tagja és ebben a minőségében is rengeteget tett a háttérben azért, hogy kedvező végkimenetele legyen az ügynek. „Amikor az elején nekifeszültem ennek, mission impossible feelingem volt.

Körülbelül egy százalék esélyt adtam arra, hogy sikerrel járok,

hiszen ilyen felülvizsgálati kérelemből évente 15-20 is beérkezik és az elmúlt 30 évben soha nem fogadták el ezeket” – fejtegette.

Az ominózus akció a videó 6.50-től látható.

A hétfői bejelentést „előre hozott karácsonyi csodaként” fogadta, és mint mondta, mindennek együtt kellett állnia ahhoz, hogy ez megvalósulhasson.

Bacsa Péter szerint a belgrádi vb az utóbbi évtizedek legszínvonalasabb világbajnoksága volt számos fantasztikus küzdelemmel és nagyon jó bíráskodással. Kilenc nap alatt 1140 meccs zajlott le és meglátása szerint mindössze 3-4 komolyabb bírói hiba történt. Az egyik épp a legutolsó döntőben – Losonczi Dávid fináléjában –, ami sajnos „beárnyékolta az egész világbajnokságot”. Ennek hangot adott Nenad Lalovic, az UWW szerb elnöke is, akit Bacsa Péter tájékoztatása szerint személyesen is megérintett ez a mérkőzés.

Lalovic a döntőt követően odament Losonczi Dávidhoz és elnézést kért tőle a történtek miatt.

A magyar birkózó a karjaiban omlott össze, amit a nemzetközi szövetség elnöke még egy hónappal a vb után is sajnálkozva emlegetett Bacsa Péternek.

„Mélyen megérintette ez a dolog az elnök urat, és valahogy mindenképpen jóvá szerette volna tenni a nyilvánvaló hibát” – közölte a magyar szövetség alelnöke.

Példátlan büntetés a szőnyegelnöknek

Fontos tudni, a vezetőbíró jelezte a döntőben Losonczi Dávid tusát, a szőnyegelnök hibázott nagyot azzal, hogy nem erősítette meg a döntést, nem járult hozzá a tus megadásához, ami nem maradt következmények nélkül. Bacsa Péter tájékoztatása szerint az UWW bíróbizottsága külön értékelte az ominózus mérkőzést és ezzel kapcsolatban is megszületett már a verdikt, amely szerint

visszavonják a lengyel szőnyegelnök nemzetközi licencét.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a nemzetközi bírói kategóriából visszaminősítették nemzeti szintre. A magyar sportvezető meglátása szerint rendkívül súlyos ítélet született, ő nem is emlékszik korábbról hasonlóan kemény büntetésre a bírói karban. „Ez is azt mutatja, hogy a bírók vezetői érezték a hiba súlyosságát” – tette hozzá.

Nagy jövő előtt áll Losonczi Dávid

Bár végül kedvező és nagyon örömteli döntés született, Losonczi Dávid nem állhatott fel a dobogó legfelső fokára és nem játszották el neki a magyar himnuszt Belgrádban, ami fájó emlék maradhat számára. Ezzel kapcsolatban azt mondta Bacsa Péter, hogy fiatal versenyzőről van szó, aki idén még az U23-as korosztályban is szerepelt, ezért úgy véli, lesz még bőven lehetősége bizonyítani, érmet szerezni az egyes világversenyeken a felnőttek között. Jövőre Európa-bajnokság is lesz az olimpia mellett, a magyar szövetség alelnöke pedig bízik benne, hogy mindkét alkalommal felállhat a dobogó tetejére, ami „méltó kárpótlást” jelentene számára.

Losonczi Dávid nem mellékesen a vb-cím mellett a vonatkozó világranglista-pontokat is megkapja, ami nagyon fontos lehet az olimpiai sorsolás során a kiemelésnél. Bacsa Péter felhívta a figyelmet arra is, hogy a párizsi ötkarikás játékokig még három versenyen lehet majd ranglista-pontokat szerezni. „Kiindulásként ez jó, hiszen így most valószínűleg az első vagy a második helyen fog állni, és még biztosan gyűjt majd annyi pontot, hogy ott lesz az első négy kiemelt hely valamelyikén” – reménykedett a szövetségi alelnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×