eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Sigér Dávid ferencvárosi gólszerző a labdarúgó Konferencia-liga selejtezőjének második fordulójában játszott Ferencvárosi TC - Shamrock Rovers mérkőzésen a budapesti Groupama Arénában 2023. július 27-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

A Ferencváros egy verhető és két "lehetetlen" ellenfelet kapott - itt az elemzés

Bravúr kell a Ferencvárostól, hogy továbbjusson az Európai Konferencia-liga őszi csoportköréből, miután megkapta az előző szezon döntését, a Fiorentinát, valamint a Genket is. A harmadik ellenfél a szerb Csukaricski.

A Fiorentina a 2022–2023-as idényben döntőbe jutott a Konferencia-ligában, Prágában a 90. percben kapott góllal kapott ki 2-1-re a West Ham Unitedtől. Az idei kiírásba a playoffkörben kapcsolódott be, ellenfele a Debreceni VSC-t búcsúztató Rapid volt. A lilák a bécsi egygólos vereség után 2-0-ra nyertek csütörtökön Firenzében. Argentin sztárjuk, az osztrákok ellen duplázó Nicolás González a 90. percben értékesített büntetővel juttatta tovább a csapatát.

A Fiorentina nagyszerű győzelemmel kezdte a Serie A 2023–2024-es idényét, 4-1-re verte idegenben a Genoát. A hazai rajt már kevésbé sikerült jól, 2-2 a Lecce ellen. Minden jel szerint pénteken gyengült a keret, hivatalosan még meg nem erősített, de megbízható forrásból származó hírek szerint a Manchester United kölcsönvette a Fiorentinától a vb-negyedik marokkói középpályást, Amrabatot.

A Fiorentina keretéből a legismertebb játékos a Real Madridot is megjárt Luka Jovics, akivel Dibusz Dénes minden bizonnyal a szeptember 7-i, belgrádi Eb-selejtezőn is találkozik majd. Jovics még nem játszott a mostani idényben, de benne van a szerbek szűkített keretében. A Rapid ellen és a hazai bajnokin nem volt a keretben, Genoában igen, de nem játszott. Mindenképpen kiemelést érdemel a Liverpooltól kölcsönvett brazil Arthur, aki korábban a Barcelona és a Juventus mezét is viselte. Ha egészséges, nagyon jó futballista, s most, hosszú hónapok, sőt, egy bő év után, megint egészséges.

A 2023 nyarán vásároltak közül Lucas Beltrán volt a legdrágább vétel (12 millió euró), s érkezett még két tízmilliós játékos az olasz ligán belülről, a nagy tehetségnek tartott balhátvéd, Fabiano Parisi és az angolai és francia útlevéllel is rendelkező M’Bala Nzola.

Nincs már a keretben a korábbi válogatott kapus Salvatore Sirigu, de már eddig is Pietro Terracciano volt az első számú kapus. Kapott amúgy a nyáron egy riválist: a dán Oliver Christensen volt eddig Dárdai Pál első számú kapusa a Herthánál. Szintén nincs már a keretben két brazil, Arthur Cabral a Benficába, Igor a Brightonba ment, összesen 37 millió euróért.

A Fiorentina korábban többször is játszott már magyar csapatokkal, legutóbb 2009-ben a BL főtábláján két hétgólos mérkőzést is megnyert a DVSC ellen.

Genk

A Genk egyik játékosa korábban a Ferencvárosban is játszott: a ghánai Joseph Paintsil 2018 nyara óta játszik, egy rövid, törökországi kalandot leszámítva, a belga klubban. Fontos szereplő volt az előző idényben, 17 bajnoki gólt szerzett. Miután Mike Trésor sérült, Painstil a csapat legértékesebb játékosa. Csersznye a süteményen: Joe Paintsil testvére ellen a Ferencváros már játszott a nyáron, ő a Hamrun Spartans tagja.

A Genk négy mérkőzésen van túl a bajnoki idényben, hét pontot szerzett eddig. Abban, hogy a Konferencia-ligába került, nagy szerepe van Fortunának. A Bajnokok Ligája második selejtezőkörében tizenegyesekkel esett ki a hazája bajnokságában, a svájciban ugyancsak második Servette ellen, utána az Európa-ligában egy 96. percben (ma már talán így kell írni: 90+6. percben) kapott góllal búcsúzott az Olympiakosz Pireusz ellen. A Konferencia-ligában is elveszíti a párharcát, nincs csoportkör. Ám a török Adana Demirspor ellen 5-4-re megnyerte a tizenegyespárbajt.

A Genk eddig egyszer játszott magyar csapattal a nemzetközi kupában, a 2012 őszi Európa-liga-csoportkörben kétszer is megverte a Videotont.

Szerbek

A belgrádi Csukaricski két győzelemmel kezdte a szerb bajnokságot, de immár három forduló óta nyeretlen. Már indulásakor biztos őszi résztvevő volt, hiszen az Európa-liga playoff körében kezdett, s bár 6-1-es összesítéssel kikapott a pireuszi Olympiakosztól, ott van a Konferencia-liga főtábláján.

Eddig egyszer, az Európa-liga 206–2017-es kiírásában játszott magyar csapat ellen, az idegenbeli 0-2 után 1-1-re végzett otthon (és kiesett) a Videotonnal szemben. A mostani edző, Igor Matics akkor a csapat játékosa volt.

A mai keretből a 36 éves első számú kapus, Nenad Filipovics korábban a Videoton és az MTK kapusa is volt.

Az FTC első két hely egyikén kellene végezzen, hogy tavasszal folytathassa a kupaszereplést.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×