eur:
390.72
usd:
364.15
bux:
68408.06
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Az aranyérmes Vas Kata Blanka a glasgow-i kerékpáros világbajnokság U23-as női országúti mezőnyversenyének eredményhirdetésén 2023. augusztus 13-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Perry

Vas Kata Blanka: minden kerékpárversenyző gyermek álma ez a mez

A párizsi olimpiai szereplésre fókuszál a kerékpáros Vas Kata Blanka, aki a napokban U23-as világbajnoki címet szerzett. Az előző olimpián negyedik helyezetet elért versenyző a mindennapjairól is beszélt az InfoRádióban.

A szivárványos trikó, a dobogó, a versenyen való szenvedés, és az utána való öröm marad meg Vas Kata Blanka emlékeiben, miután megnyerte az U23-as világbajnoki címet. A kerékpárversenyző az InfoRádióban azt mondta, egy többnapos verseny azért nehezebb, mert akkor sokszor nagyon fáradtan ülnek fel a biciklire, és fejben is sokkal nehezebb az egynapos versenynél, ahol csak arra az adott futamra kell koncentrálni.

A 2021-ben megtartott tokiói olimpiai negyedik helyezése óta "nem jöttek folyamatosan a sikerek": tavaly nehéz volt összebarátkozni az országúti szakággal, és alig volt eredménye. "Mindenki rengeteget várt tőlem, én is rengeteget vártam magamtól, mert az volt az első évem World Tour csapatban, ezért kudarcnak fogtam fel azt a szezont, és a körülöttem lévő emberek is" – emlékezett vissza. Amikor senki nem várt el tőle semmit a csapatban, egyedül ő várt magától eredményeket, a téli cyclocross veresenyen pedig még beteg is volt.

Hozzátette: örül, amiért a mostani szezon jól sikerül neki, és próbálja kiélvezni. Reméli, ha folytatja a kemény munkát, akkor fejlődhet, és szerencséje is lesz. Szerinte a mostani áttöréshez pihenés, munka, tapasztalat kellett, hogy jobban hallgasson az edzőkre, a csapatra. Fejben is jobban összerakta magát, és erősödött is, úgyhogy "sok kis dolog összeállt", és jókor volt jó helyen.

Az U23-as világbajnoki címet a versenyzőnek "nehéz hova tenni", hiszen ennél a kategóriánál többet ér a Giro d'Italián aratott szakaszgyőzelme, ahol a felnőtt versenyzők között sikerült nyernie. Ugyanakkor utóbbi győzelme több motivációt ad neki a jövőben, erre a mezre emlékezni fog.

"Szerintem minden kisgyereknek ez az álma, amikor elkezd biciklizni, hogy egy ilyen mezt nyerjen"

– jelentette ki.

Úgy véli, amikor a versenyzést elkezdik, ez "elérhetetlen dolognak tűnik", úgyhogy belülről ez a legnagyobb eredménye, szakmai szemmel viszont a Giro d'Italián aratott szakaszgyőzelme.

A párizsi olimpiáig nagyjából egy év van hátra, ám a kerékpársportban más fontos versenyek is vannak, melyeken komoly sikereket arathat. "Szerintem minden sportolónak hatalmas cél az olimpia, ez még nagyobb, mint például a világbajnokság, mert ez csak négyévente van. Mindenki próbál a lehető legjobb formába kerülni akkor, és az lesz a fő cél jövőre" – jelentette ki.

Egy világbajnok mindennapjai

A sportoló azt mondta, ahhoz, hogy eredményes legyen, oda kell figyelnie az étkezésre, az alvásra és az edzésre. Ezt a három dolgot minden nap kitartóan ismételni. Kerékpáron 15 és 20 óra között telik egy hét, és még van hetente két kondiedzése, ami másfél óra. Vannak 20 perces erősítő edzések, és nyújtás, ami fontos a regeneráció miatt.

Elmondása szerint a kerékpársporton túl arra van ideje, amire szeretné, de meg kell találnia az egyensúlyt, hogy mennyit pihen, különben másnap nem tud jól edzeni.

A sportoló azt is elmondta, egyre jobban kezeli, hogy a magyar sportéletben egyre magasabb polcra kerül. Az elején nehéz volt, de próbálja motivációnak felfogni, és annak, hogy jó a kerékpársportnak, ha ennyien nézik, szurkolnak neki. "Erőt ad a versenyeken" – jegyezte meg Vas Kata Blanka.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Számos konfliktus zajlik jelenleg a világban, amelynek egyelőre nem látszik a megoldása. A nyílt fegyveres összecsapások a világ nagy részének többnyire nem áll érdekében, ezért ilyenkor viszonylag hamar felbukkannak azok a szereplők, akik megpróbálnak közvetíteni a szemben álló felek között. A 21. században egyre gyakrabban merül fel a hasonló ügyeknél a Perzsa-öböl apró olajmonarchiája, Katar neve. Emögött pedig hosszas építkezés, de komoly stratégiai célok is felmerülnek. Elemzésünkben annak járunk utána, hogy pontosan mi motiválja Dohát a békés rendezések elősegítésében és mit nyerhet ezzel pontosan az ország.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 12:47
×
×
×
×