eur:
390.62
usd:
364.65
bux:
68257.12
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Close up of sporty woman tying shoelace while kneeling outdoor, In background bridge. Fitness outdoors concept.
Nyitókép: dusanpetkovic/Getty Images

Így ismerhető fel, hogy edzésfüggők vagyunk-e

A testedzésfüggőség – szemben az alkohollal és a droggal – szemmel nem látható addikció, viszont minden esetben valamilyen káros következménnyel jár – olvasható az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatásában.

"A függőséget mint kifejezést kétféleképpen lehet értelmezni – mondta az InfoRádióban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karának egyetemi tanára. – Az egyik, hogy nagyon fontos része az életünknek, és ezzel küzdünk meg a stresszel szemben, ami után jól jövünk ki belőle, mert jól érezzük magunkat. De betegségről beszélünk, valamiről, aminek káros hatása van az ember életére; az ember nem törődik a családjával, otthagyja a munkáját, mert nem tud eleget tenni a követelményeknek, megbukik az iskolában..."

Nem lehet diagnosztizálni, pszichiátriai szakkönyvekben sem található meg – tette hozzá Szabó Attila.

"Amikor igazán diszfunkcióról beszélünk, az az a határvonal, amikor káros következményei vannak az illetőre nézve" – nyomatékosította.

"Elmegy a sportorvoshoz sérülés miatt, és nem gyógyul meg teljesen, de visszamegy edzeni annak ellenére, hogy az orvos azt mondja, hogy még várni kellene

egy-két hetet, hogy teljesen meggyógyuljon. De nem bírja ki edzés nélkül, nem bírja kezelni a helyzetet. Általában pszichés oka van ennek" – folytatta.

A testedzésfüggőség lehet egy menekülési útvonal – mondta Szabó Attila.

"Kezdetben megismerem a pozitív hatását az edzésnek, tudom vele kezelni a stresszt, és belemenekülök az edzésbe. Aztán mind több és több kell belőle, hogy ugyanazt a hatást elérjem, vagyis megjelenik a tolerancia. Ebben az esetben nem elég, amennyi elég volt egy évvel ezelőtt, hanem jóval többet és többet kell, akár naponta többször is, hogy kezelni tudjam a stresszhelyzetet."

Másik helyzet, amikor a sportoló nem ismeri fel a saját fizikai határait, vagyis úgy gondolja, hogy ő még képes többre. "Mentálisan képes is, de sajnos a teste már nem bírja" – oldotta fel a látszólagos ellentmondást.

Ez a két útvonal, amely alapján kialakulhat ez a diszfunkció – mondta az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karának egyetemi tanára, aki arról is beszélt, hogy

ez a függőség inkább az egyéni sportolóknál fordul elő.

A testedzésfüggőség – szemben az alkohollal és a droggal – szemmel nem látható addikció, viszont az érintettek könnyen felismerhetik. Csak azt a kérdést kell feltenniük, hogy származik-e valamilyen hátrányuk az edzésből, veszítettek-e el valamit vagy valakit, káros-e az egészségükre – tette hozzá Szabó Attila.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 12:47
×
×
×
×