eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Forrás: Román Triathlon Szövettség

Kropkó Márta tudja, hogy a triatlon az idősebbek sportja, de célba vette a párizsi olimpiát

A 19 éves triatlonista sérülésből jött vissza 2022-ben, így minden versenyt ajándéknak tekintet, ehhez képest rengeteget lépett előre. A magyarok olimpiai kvalifikációs ranglistáján egyenesen a második helyre jött fel.

19 évesen is bízik a párizsi olimpiai szereplésben a triatlonos Kropkó Márta, aki az elmúlt években már nem csak kortársai között bizonyította tehetségét. Jelenleg második a magyar versenyzők között az olimpiai kvalifikációs ranglistán, célja, hogy a legjobbak között is egyre nagyobb tapasztalatot szerezzen.

Nagyon izgalmas évet zárt Kropkó Márta elmondása szerint, sérülésből tért vissza, így minden versenyt ajándéknak tekintett. Kiemelte az igen rangos VTCS-váltó szereplését. Montrealban a világbajnokságon juniorként az U23-as korosztályban negyedikek lettek a váltóval, ezt óriási eredménynek tartja, pláne úgy, hogy az öccsével együtt szerepeltek a csapatban. Indult még felnőtt világkupákon 2022-ben, nyert aquatlon-világbajnokságot is (utóbbi úszásból és futásból áll, tehát hiányzik belőle a triatlonban sorrendben középen teljesítendő kerékpározás).

Fotó: Starosta Gergő
Fotó: Starosta Gergő

„Az év vége fele volt két fontos világkupám, amin sikerült olimpiai kvalifikációs pontokat gyűjtenem. Ami miatt én mentem, az elsősorban, hogy fiatal vagyok és tapasztalatot szeretnék gyűjteni, meg ugye ezeket a pontokat. Az év végén volt szerintem a legnagyobb áttörésem Abu-Dzabiban az U23-as vébén. Még csak junior vagyok, de 11. lettem, aminek nagyon örültem, mert tényleg az élvonalba számítok ezzel a teljesítménnyel. Főleg, hogy ez volt az első olimpiai távom, ami kétórás verseny, szóval jó nagy kihívás volt” – mondta a triatlonista. Ha már ő nem hozakodott ezzel elő, hozzátehetjük:

a mezőny legfiatalabbjaként érte el ezt a 11. helyet.

Fontosnak tartja, hogy fejben rengeteget erősödött, sokszor az izgulása átcsapott a nem egészséges tartományba, de ezt megtanulta kezelni. Fejlődött még az ügyessége, és erősödött is.

Forrás: World Triathlon
Forrás: World Triathlon

Bár a triatlon az idősebbek sportja, arra hívta fel a figyelmet, hogy második a magyarok között a 2024-es, párizsi olimpia kvalifikációs rangsorában, de tisztában van vele, hogy lesz még olimpiai indulási lehetősége később is.

Fontos célja idén az U23-as világbajnokság, csak még nem tudni, hogy lehet majd kijutni oda. Minél több világkupán állna rajthoz, és szeretne azokon sok pontot gyűjteni.

Forrás: World Triathlon
Forrás: World Triathlon

„Aquatlonban én vagyok a világranglista-vezető, ami azért jó, mert így biztos bejutó helyen vagyok az idei World Beach Gamesen, amit Balin rendeznek” – mondta.

Ezután nyomatékosította, hogy bár tudja, lesz még lehetősége olimpián szerepelni,

ott akar lenni Párizsban: „ezért kelek fel minden nap reggel 5-kor, hogy menjek uszodába, ez a legfőbb célom”.

A hazai mezőny életkorát figyelembe véve viszont egyetért azzal, hogy a 2028-as, Los Angeles-i olimpia jobban fekszik neki.

Forrás: World Triathlon
Forrás: World Triathlon

Ennek kapcsán Kropkó Márta újra hangsúlyozta, micsoda szerepe van sportágában a tapasztalatnak: „Ha végigmegyünk a pályán tízszer, tízszer máshogy fog kijönni. Nagyon fontos, hogy ezeket megtapasztaljam. Tavaly kezdtem ezt a tapasztalatgyűjtést, és szerintem jól haladok – viszont még kell, tudom, hogy még kell.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×