eur:
392.69
usd:
366.2
bux:
66815.95
2024. április 25. csütörtök Márk
Carlos Sainz, a Ferrari spanyol versenyzője a Forma-1-es Magyar Nagydíj első szabadedzésén a mogyoródi Hungaroringen 2022. július 29-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A Ferrari kimaradhat a Forma-1-ből

Lejárt a határidő, amit a FIA adott a motorgyártóknak a zöld előírások elfogadására, de a Ferrari eddig nem jelentkezett.

Gyökeresen új szabályok lépnek életbe a motorok paramétereire vonatkozóan 2026-től a Formula-1-ben. A gyártóknak nyilatkozatot kellett tenniük, hogy vállalják-e az új feltételeket, aminek eddig csak három (azok közül is kettő késve) tett eleget. A Ferrari nincs közöttük, ami jelen állás szerint azt jelenti, hogy a legnépszerűbb istálló három év múlva búcsút inthet a száguldó cirkusznak - írja a magyarnemzet.hu.

2026-tól olyan motorok hajthatják csak a versenyautókat, amelyek száz százalékig megújuló forrásból származnak, s az elektromos hajtás is mind nagyobb szerepet kap. Az is cél lesz továbbá, hogy az erőforrások között ne legyenek túl nagy különbségek, amivel azt az évtizedes problémát kívánják orvosolni, hogy ne legyen egyértelmű favoritja a világbajnokságnak.

A gyártóknak eredetileg 2022 októberéig kellett leadniuk a szándéknyilatkozatukat, ám a jelzett határidőig csupán az újonnan belépő Audi jelentkezett a Nemzetközi Automobil-szövetségnél (FIA) – írja az Origo. A dátumot egy hónappal meghosszabbították, azóta további két gyártó – az Alpine és a Red Bull Powertrains – nyújtotta be a pályázatát. Várhatóan a Mercedes lesz a negyedik, sajtóhírek szerint a német autógyár jövő hét elején nyújtja be nevezését.

A határidőt most újabb egy hónappal meghosszabbították, hiszen a FIA-nak sem érdeke, hogy néhány napos csúszás miatt kizárja a legnépszerűbb márkát a sorozatból: az 1950-es kezdetektől a Ferrari az egyetlen csapat, amely mindegyik idényben rész vett.

Úgy tudni, a Ferrari késlekedésének az oka, hogy néhány meglévő motorszállítóval szövetkezve ellenzett bizonyos sport- és technikai korlátozásokat és még mindig vannak problémái bizonyos záradékokkal.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 06:13
×
×
×
×