eur:
392.96
usd:
365.88
bux:
66584.68
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Youtube

Katar vb-nagykövete szerint a homoszexualitás az elme károsodása

Khalid Salman exfutballista a ZDF német tévécsatornának adott interjújában fogalmazott így.

A beszélgetést Dohában vették fel alig két héttel a foci-vb kezdete előtt: nem sokkal azután, hogy Salman válasza elhangzott, a vb szervezőbizottságának egy tagja leállíttatta az interjút - írja a CNN.

A beszélgetésben a futball-nagykövet arra tért ki, miért törvényellenes melegnek lenni Katarban. Úgy fogalmazott, a homoszexualitás haram, azaz

tilos az iszlám hívei számára.

"Az elme károsodása" - mondta. Véleménye szerint mivel sok meleg is utazhat majd a vb-re érkező tömegekkel, fontos a kérdésről beszélni.

"A legfontosabb dolog az, hogy mindenki elfogadja az ő érkezésüket is. De nekik pedig a mi szabályainkat kell elfogadniuk" - tette hozzá, hangot adva aggodalmának is, miszerint a gyerekek olyasmit láthatnak és tanulhatnak el, ami nem jó.

Egyre dagad a botrány Katarban

Salman a nyolcvanas-kilencvenes években volt aktív futballista, az 1984-es olimpián is képviselte nemzetét és a vb egyik nagykövetének választották. A katari futball világbajnokság november 20-tól december 18-ig tart.

A rendező országot már eddig is erős kritikák érték a bevándorló munkavállalókkal való bánásmód mellett a Katarban uralkodó emberjogi helyzet miatt is.

A FIFA ugyanakkor az elnök, Gianni Infantino jegyezte levélben arra szólította fel a vb-n részt vevő nemzeti csapatokat, hogy a focira fókuszáljanak.

Az Amnesty International megoldást kínál

"Ha Gianni Infantino azt akarja, hogy a világ a futballra koncentráljon, akkor van egy egyszerű megoldás: elkezdhetne foglalkozni a súlyos emberi jogi kérdésekkel, ahelyett, hogy a szőnyeg alá söprögetné azokat" - mondta Steve Cockburn, az Amnesty International gazdasági és társadalmi igazságosságért felelős vezetője.

"Az első lépés az lenne, ha még a torna kezdete előtt nyilvánosan elköteleznék magukat egy olyan alap létrehozása mellett, amely kártalanítja a migráns munkásokat, és biztosítja, hogy az LMBTQ-emberek ne szembesüljenek diszkriminációval vagy zaklatással. Meglepő, hogy ezt még mindig nem tették meg. Gianni Infantinónak igaza van, amikor azt mondja, hogy

a futball nem légüres térben létezik.

Több százezer munkás szembesült visszaélésekkel, hogy lehetővé tegye ezt a tornát, és az ő jogaikat nem lehet elfelejteni vagy elvetni. Ők igazságot és kompenzációt érdemelnek, nem üres szavakat, az idő pedig telik" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×