eur:
395.13
usd:
371
bux:
65286.75
2024. április 19. péntek Emma
Visszahelyezték az olimpiai játékok szimbólumát, az ötkarikát felújítás után eredeti helyére a Tokiói-öbölben fekvő Odaiba mesterséges szigeten 2020. december 1-jén. A tervek szerint 2021. július 23. és augusztus 8. között rendezik meg a koronavírus-járvány miatt elhalasztott tokiói nyári olimpiát. Az Odaiba Marine Park ad otthont az ötkarikás játékok nyíltvízi úszóversenyeinek és a triatlon versenyszámoknak.
Nyitókép: MTI/EPA

Napi tesztelés vár az olimpikonokra

Kéthetes karantén nem vonatkozik a versenyzőkre, de sok más szigorú szabály igen.

Minden olimpikont és a közvetlen környezetében dolgozó szakembert naponta tesztelik majd a koronavírusra a július 23. és augusztus 8. között sorra kerülő tokiói olimpián. Többek között ez szerepel a szabálykönyv második verziójában, amelyet szerdán hozott nyilvánosságra a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a szervezőbizottság.

A 14 napos karantént nem kell letölteni, a sportolók Japánba érkezésük után azonnal folytathatják az edzéseket.

A játékokra utazó minden személynek két negatív teszttel kell rendelkeznie még otthon, majd az érkezésük után három napon keresztül naponta ellenőrzik őket.

Tilos lesz a közösségi közlekedés használata, a játékokon résztvevők csak az akkreditált olimpiai járműveket használhatják. Ugyanez vonatkozik az étkezésre: csak kijelölt helyen lehet majd fogyasztani, ilyenek lesznek a játékok területén lévő étkezők, a szállások éttermei vagy a hotelszobák.

A szabálykönyv végleges verzióját júniusban adják ki, s ekkor döntenek a hazai nézők részvételéről, illetve az esetleges zárt kapus rendezésről.

Japán négy prefektúrájában, Tokióban, Oszakában, Kiotóban és Hjogóban vasárnaptól május 11-ig egészségügyi vészhelyzetet hirdettek ki a pandémia miatt. A szigetország lakosságának túlnyomó része változatlanul ellenzi az olimpiát, a legutóbbi közvélemény-kutatások alapján a megkérdezettek 70-80 százaléka szerint törölni, vagy újból halasztani kellene a játékokat. Az már korábban kiderült, hogy külföldi nézőket nem engednek majd be az eseményre.

A tavalyról idénre halasztott olimpia hivatalos megnyitója a tervek szerint július 23-án lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×