eur:
392.98
usd:
366.61
bux:
66687.09
2024. április 25. csütörtök Márk
LAUSANNE, SWITZERLAND - JANUARY 24: The UEFA Nations League trophy on January 24, 2018 in Lausanne, Switzerland. (Photo by Harold Cunningham - UEFA/UEFA via Getty Images)
Nyitókép: UEFA/Harold Cunningham

Indul a Nemzetek Ligája, fura keretekkel

Aligha van Európa ötvenöt válogatottja között egy is, amelyik lelkesedik a csütörtökön rajtoló, újabb Nemzetek Ligája-sorozatért, ugyanakkor a magyar válogatottnak például jól jöhet a két következő mérkőzés.

Nézők nem mehetnek be a mérkőzésekre, a játékosok többsége nincs igazán meccsben, többen még a szabadságukat töltik az európai kupák augusztusi zárása után, néhányan pedig az egész világot sújtó koronavírus-járvány okozta megbetegedés gyanújával kénytelenek kihagyni a mérkőzést. S persze vannak sérültek. Ennyi. Mindazonáltal a magyar válogatottnak és még néhánynak jól is jöhet az előttünk álló hat nap 54 mérkőzéséből a ráeső kettő.

A Nemzetek Ligája rendszere alapvetően követi az első, a 2018–2019-es kiírást, változtatásokkal. Négy kategóriába (A, B, C, D) sorolták az 55 csapatot, az első háromban 16-16 csapat (négy négyes csoportban), a negyedik hét (egy négyes és egy hármas csoportban) szerepel. A betűk egyben erősorrendet is jelölnek, így, például, az A osztályba az európai ranglista első tizenhat helyezettje került.

A legerősebb osztály négy csoportgyőztese – az eredeti időpont helyett, az EB új időpontja miatt – 2021 szeptemberében vagy októberében négyes döntőt játszik majd a serlegért. A címvédő Portugália.

Ahogyan a magyar válogatott a legutóbbi Nemzetek Ligája-szereplése alapján maradt még versenyben a 2020-asnak nevezett jövő évi Eb-n való részvételért, úgy a Nemzetek Ligája második sorozatából is van (nagyon halovány) remény kijutni a 2022-es katari világbajnokságra.

Azt azonban tudni kell ezzel kapcsolatban, hogy Katarban mindössze 13 európai csapat lesz majd a mezőnyben, oda kellene bekerülni, ami a jelenlegi erőviszonyok alapján több mint bravúros lenne. Mindazonáltal a vb-selejtezők európai zónájának csoportgyőztesei automatikusan vb-résztvevők lesznek, s a további három helyért játszik majd 12 csapat. Tíz csoportmásodik, valamint a Nemzetek Ligája legjobb csoportgyőztesei közül a legjobb kettő azok közül, akik nem végeztek a vb-selejtezőn csoportjuk első két helyén.

A II. Nemzetek Ligája szeptember 3-án kezdődik, a csoportmérkőzések november 18-ig tartanak.

Az első három nap vitathatatlan slágere a Németország–Spanyolország találkozó, talán még úgy is, hogy egyik csapat sem a legerősebb összeállításában szerepel majd. A Bayern München BL-győztes játékosai közül egyedül Nicklas Süle szerepel a keretben, a másik bayernes a nyáron a Manchester Citytől igazol Leroy Sané. Természetesen hiányzik a sérült Marc-André ter-Stegen is, így Bernd Leno (Arsenal) vagy Kevin Trapp (Eintracht Frankfurt) az aktuális első számú kapus. A legtapasztaltabb futballista Toni Kroos a keretben, s érdekes, hogy Joachim Löw számít azokra, akik a nyáron kerültek új klubba, így Timo Wernerre (Chelsea), Robin Kochra (Leeds United), Leroy Sanéra (Bayern), Luca Waldschmidtre (SL Benfica). A huszonegy fős keretbe egyetlen klub sem ad kettőnél több futballistát!

A spanyoloknál a Real Madridot Sergio Ramos, Daniel Carvajal és Marco Asensio, a Barcelonát Sergi Busquets és az újonc Ansu Fati képviseli. Összesen nyolc (!) újonc kapott meghívást, de közülük a Wolverhampton Wanderers mali származású, de Katalóniában született szélsője, Adama Traoré már kikerült a keretből, miután poztív lett a koronavírus-tesztje. Apró érdekesség: a három játékost (Eric García és a nyáron szerződtetett Ferran Torres, Rodrigo kettős) is a keretbe delegáló Manchester Citynél több játékosa egyetlen más klubnak sincsen a spanyol keretben.

A mostani két mérkőzés azon válogatottaknak jöhet jól, amelyeknek októberben (s esetleg novemberben utána) még játszania kell az Eb-részvételért, hiszen november óta nem rendeztek Európában válogatott mérkőzéseket. Kérdés persze, hogy a szeptemberi keretek mennyire hasonlítanak majd az októberiekre.

Nemzetek Ligája a tévében, csütörtökön

Törökország-Magyarország (20.45, M4)

Lettország-Andorra (18.00, Sport1)

Németország-Spanyolország (20.45, Sport1)

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×