INFORÁDIÓ
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia

atlanti-óceán

rakonczay gábor

sup

Rakonczay Gábor hazaérkezése után a Liszt Ferenc-repülőtéren 2019. január 11-én. Az extrém sportoló január 7-én elérte a Déli-sarkot. Rakonczay első magyarként, a szárazföld, vagyis az Antarktisz partjáról indulva 44 nap és 4 óra alatt teljesítette a 917 kilométeres távot, egy 94 kilós szánt húzva maga után.

Egyelőre meghiúsul az Atlanti-óceán átevezése álló helyzetben

Infostart / MTI

Megszakította útját és visszatért a szárazföldre Rakonczay Gábor, aki az általa tervezett és épített speciális SUP-pal a világon elsőként próbálja átevezni az Atlanti-óceánt egy ilyen, kabin nélküli vízi járművel.

A magyar extrémsportoló - amint csapata sajtóközleményéből kiderül - szombaton reggel indult el a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canaria déli részén fekvő Pasito Blanco kikötőjéből.

Az expedíció második napján azonban az előrejelzésekhez képest jóval erősebb széllel kellett megküzdenie, és az éjszaka során vélhetően egy nagyobb úszó tárgy csapódott a SUP aljának. A harmadik nap reggelére enyhébb vízszivárgást tapasztalt a sportoló, és miután megbizonyosodott arról, hogy

sérülést szenvedett a tőkesúly,

úgy döntött, hogy 160 kilométernyi evezést követően, a beszivárgó víz okozta óvintézkedés és a biztonság érdekében visszafordul a szárazföld irányába.

Segítséget kért a Magyarországon tartózkodó szakmai csapatától, amely felvette a kapcsolatot a Gran Canaria szigetén tartózkodó magyar vitorlázóval, Légrádi Márkkal. A hajós és legénysége elindult a Sunday Morning vitorlással, s közel 12 órás út után sikerült Rakonczay Gábort elérniük. Csaknem egy órán át igyekeztek a nagy hullámok közepette a SUP-ot a vitorláshoz biztonsággal rögzíteni, majd visszaindultak a Kanári-szigetek felé.

Az expedíció újrakezdéséről a SUP állapotának és javíthatóságának függvényében Rakonczay Gábor és a szakmai stáb közösen hozzák meg a végleges döntést pár napon belül.

A magyar sportoló tavaly januárban az Antarktiszon 44 nap alatt 900 kilométert gyalogolt három társával együtt, és

első magyarként érte el a Déli-sarkot.

Ultrafutóként rendszeresen teljesít ultramaratoni távokat, ilyen volt a 680 kilométeres országfutás, vagy a tengerszintről felfutás a Mont Blanc-ra.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018